Tankstation in Denekamp
NOS NieuwsAangepast

Inflatie in eurozone in 10 jaar tijd niet zo hoog

De inflatie in de eurozone schiet volgens de eerste aanwijzingen omhoog. De prijzen stegen in augustus met 3 procent vergeleken met een jaar geleden, zegt statistiekbureau Eurostat. Dat is het hoogste inflatiecijfer sinds 2011. In juli bedroeg de inflatie nog 2,2 procent.

Vooral energie, zoals benzine en gas, was een stuk duurder, meer dan 15 procent. Als de energieprijzen buiten de cijfers worden gehouden valt de inflatie in augustus een stuk lager uit: 1,7 procent.

Voor de Europese Centrale Bank is het inflatiecijfer een belangrijke graadmeter voor het beleid. Als de inflatie hoog is, kan de centrale bank ervoor kiezen de rentetarieven te laten stijgen, om de economie af te laten koelen. De Europese Centrale Bank streeft naar een inflatiecijfer van 2 procent, een niveau dat zou passen bij een gezonde economie.

Eerder dit jaar liep de inflatie al op tot boven de 2 procent. De centrale bank gaf toen aan nog geen reden te zien om het beleid aan te passen. Dat zou pas het geval zijn als gedurende langere tijd de inflatie boven de 2 procent uitkomt.

Roer om gooien

ING-econoom Bert Colijn verwacht niet dat de Europese Centrale Bank daar nu op terugkomt. "Op basis van dit cijfer zullen ze het roer niet om gooien. Waarschijnlijk hadden ze bij de centrale bank een iets lager cijfer verwacht, maar ze zullen voornamelijk wijzen op tijdelijke effecten die nu voor hogere inflatie zorgen."

Zo verlaagde Duitsland vorig jaar de btw op producten. Een maatregel die dit jaar is teruggedraaid, waardoor producten vergeleken met vorig jaar duurder zijn. "Er is nog veel onzekerheid over de inflatie op langere termijn", zegt Colijn. "Het hangt er bijvoorbeeld van af of ondernemers in de horeca, de dienstenindustrie en de reiswereld de komende maanden hun prijzen gaan verhogen."

De Europese Centrale Bank gaat de komende maanden door met het opkopen van staatsobligaties om de economie te ondersteunen tijdens de coronacrisis. Daar komt volgens het huidige plan op z'n vroegst in maart van volgend jaar een eind aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl