Niels Vink stuntte in het tennistoernooi door de nummer drie te verslaan NOS
Paralympische Spelen

In onze Terugblik praten we je helemaal bij over de prestaties van de paralympische ploeg in Tokio. Wie kwamen er in actie? En hoe staat Nederland ervoor op de medaillespiegel? We werpen ook alvast een blik op wat komen gaat.

De dag begon goed met de paralympische gouden medaille voor tafeltennisster Kelly van Zon. Enkele uren later voegde amazone Sanne Voets daar nog een gouden plak aan toe. Bij de vrije kür op muziek was zij veruit de beste.

Ruiter Frank Hosmar haalde in een andere categorie niet veel later zilver. Lange tijd ging Hosmar aan de leiding, maar in de laatste kür schoot de Belgische Michele George hem net voorbij.

In het zwembad stonden er drie finales op de 200 meter wisselslag op het programma. Eerst zwom Rogier Dorsman soeverein naar het goud in de klasse SM11 (voor blinde en slechtziende zwemmers).

Voor de wereldrecordhouder was het zijn tweede goud in Tokio. Eerder was hij al de beste op de 400 meter vrije slag.

Thomas van Wanrooij (SM13) sleepte even later een bronzen plak binnen voor de Nederlandse ploeg en Liesette Bruinsma (SM11) eindigde als vijfde in haar finale die supersnel ging. De vier zwemster voor Bruinsma zwommen allemaal onder het wereldrecord dat de Nederlandse voor de race nog stevig in handen had.

Medaillespiegel na dag 6 NOS

Op de tennisbanen in Tokio was er volop Nederlandse inbreng, met veelal positieve uitslagen. Zo sloegen Aniek van Koot en Diede de Groot zich simpel naar de kwartfinales in het enkelspel.

Tom Egberink, die in drie sets afrekende met de Zweed Stefan Olsson, behaalde de kwartfinales in het enkelspel bij de mannen.

Ruben Spaargaren (ITF-17) was niet opgewassen tegen Alfie Hewett, de Australische nummer twee van de wereld. Na een vrijwel kansloze eerste set (1-6), vocht hij zich knap terug door de tweede set met 6-2 te winnen. De beslissende derde set ging gelijkop, maar de Australiër sloeg op zijn eerste matchpoint meteen toe.

Japanse nacht

Egberink mocht enkele uren later weer de baan op voor de kwartfinales in het dubbelspel samen met Maikel Scheffers. Zij wonnen met 6-1, 3-6, 7-5 van de Argentijnen Gustavo Fernandez en Augustin Ledesma.

Ook Spaargaren ging weer verder in het dubbelspel. Samen met Carlos Anker had hij een flinke kluif aan het Japanse duo Kunieda/Sanada.

Het Nederlandse duo weerde zich kranig tegen Shingo Kunieda, de nummer één van de wereld in het enkelspel, en nummer negen Takashi Sanada. In de eerste set moest er een tiebreak aan te passen komen, waarin de Japanners aan het langste eind trokken.

De wedstrijd in Tokio ging door tot in de Japanse nacht, maar echt tegenstand konden Spaargaren en Anker niet meer bieden. Het werd 6-7 (8), 3-6.

Aniek van Koot in actie in Tokio Reuters

Bij de quads stuntte Niels Vink door in de kwartfinales de Britse nummer drie van de wereld Andy Lapthorne naar huis te sturen in twee sets: 6-4, 6-1.

Hetzelfde gold voor Vinks dubbelpartner Sam Schröder. De nummer twee van de wereld versloeg de Australiër Heath Davidson (ITF-7) met 6-2, 6-1. De Nederlanders treffen elkaar niet in de halve finales.

Atletiek

Joel de Jong (T63) mocht aantreden in de finale van de 100 meter, maar speelde daarin geen rol van betekenis. De Jong, die eerder deze Spelen als zesde was geëindigd bij het verspringen, kwam als achtste en laatste over de finish. Het goud ging naar de Rus Anton Prochorov in een nieuw wereldrecord (12,04).

In de series van de 1.500 meter plaatste Nikita den Boer (T54) zich voor de finale van dinsdagmiddag (13.56 uur). Ze kwam als vierde over de streep en mocht op basis van haar tijd door.

Jetze Plat ANP

Maar wat brengt komende nacht nog na zo'n goede paralympische dag? In de atletiek loopt Marlene van Ganswinkel om 03.00 uur in de eerste serie op de 200 meter (T64), landgenoot Kimberly Alkemeda komt zes minuten later op dezelfde afstand in actie in de tweede serie.

De wekker kan nog iets eerder worden gezet, want handbiker Jetze Plat vervolgt om 02.35 uur zijn jacht op paralympisch goud. De veelvraat hoopt op drie onderdelen goud te halen. De eerste behaalde hij zondagnacht op de triatlon, nu is de tijdrit aan de beurt.

Volle bak

Nederland is goed vertegenwoordigd bij het wielrennen vannacht: maar liefst acht sporters (uitkomend in verschillende klassen) staan aan de start van de tijdrit. Alle namen even op een rij: Mitch Valize, Tim de Vries, Jennette Jansen, Chantal Haenen, Tristan Bangma, Vincent ter Schure en Daniel Gebru. De verschillende tijdritten zijn live te volgen via deze livestream.

Bij het zwemmen komt slechts, in tegenstelling tot vandaag, één iemand in actie. Marc Evers, met zijn dertig jaar de nestor van de paralympische zwemploeg, verdedigt om 2.23 uur zijn titel op de 200 meter wisselslag (SM14).

We spraken de routinier over zijn zwemcarrière, waar hij het liefst in 2018 al mee wilde "kappen". Maar daar stak zijn vader een stokje voor. Bekijk hieronder de reportage.

Evers is de nestor van de paralympische zwemploeg: 'Voorbeeld voor jonge gasten' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER reclame