ANP
NOS SportAangepast

Bakker beëindigt hockeycarrière: 'Van binnen emotioneel na laatste shoot-out'

Hockeyer Billy Bakker (32) zet een punt achter zijn lange loopbaan. Hij stopt zowel bij zijn club Amsterdam als Oranje.

Bakker speelde veertien seizoenen in het eerste elftal en werd twee keer landskampioen met Amsterdam. Hij kwam 236 keer uit voor Oranje: won een zilveren olympische medaille, werd twee keer tweede van de wereld en drie keer Europees kampioen.

Zijn laatste interland had echter niet het gedroomde resultaat. Oranje werd in de kwartfinales van de Olympische Spelen uitgeschakeld door Australië. "Tijdens de wedstrijd heb ik er geen moment aan gedacht, omdat je ervanuit gaat dat je nog een ronde verder komt."

"Het besef kwam na de laatste shoot-out die werd gemist door ons. Toen was ik van binnen wel emotioneel", erkent Bakker. "Gelukkig hadden we een maand daarvoor nog wel het EK gewonnen in eigen huis, maar mijn aller- allerlaatste wedstrijd had niet het resultaat waarop ik had gehoopt. Maar het besluit was al genomen."

Twijfels

De twijfels begonnen bij Bakker bij het begin van de coronapandemie vorig jaar. "Ik wilde na de Olympische Spelen er nog één clubseizoen aan vastplakken, maar toen de Spelen werden uitgesteld, vond ik het wel leuk geweest voor mezelf", legt hij uit.

"Na de Spelen is er altijd een dipje", gaat Bakker verder. "Dan ga je eigenlijk weer werken naar een nieuwe cyclus richting Parijs 2024. Dat zag ik mezelf niet nog drie jaar doen en ik heb het al drie keer mogen meemaken en grote toernooien mogen spelen, waar ik heel dankbaar voor ben."

"Dus ik had vorig jaar mei al besloten dat Tokio mijn laatste toernooi zou worden en dat was zeker moeilijk. Ik ben niet over één nacht ijs gegaan."

Vriendenteam

Helemaal stoppen met hockey doet Bakker echter niet. "Ik ga nu in een vriendenteam spelen met mannen met wie ik in de jeugd heb gespeeld. Dat zal wel even een ander niveau zijn: van de Olympische Spelen naar de tweede klasse bij wijze van spreken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl