De Nederlandse hockeyers troosten elkaar na de nederlaag tegen Australië
NOS Sport

Oud-bondscoach Lammers kritisch: 'Gaat structureel iets mis in het mannenhockey'

De Nederlandse hockeymannen stelden flink teleur op de Olympische Spelen in Tokio. Voor het eerst sinds 1984 waren de kwartfinales het eindstation. Voormalig bondscoach Marc Lammers neemt geen blad voor de mond bij zijn analyse over het team: "Er gaat structureel iets mis in het mannenhockey."

Lammers vindt het vreemd dat Nederland in het hockey ver achterloopt op andere landen. "Elke keer verbloemen we het weer met een derde plaats of een EK dat we winnen, maar het niveau ligt gewoon veel lager dan in andere landen. En dat is natuurlijk raar."

Verschil met België

"Als je kijkt naar België, daar ben ik zelf bondscoach geweest, die hebben maar 40.000 hockeyers en wij hebben in Nederland 260.000 hockeyers. Hoe kan het dan dat België al jaren nummer één is op de wereldranglijst?"

Lammers was acht jaar bondscoach van het Nederlandse vrouwenteam. En met succes. In 2004 won hij in Athene met de hockeysters zilver en vier jaar later in Peking goud.

Bekijk hieronder de samenvatting van de kwartfinale tussen Australië en Nederland.

Lammers denkt te weten waar het nu precies misgaat. "Ik denk dat er in de opleiding nog veel meer discipline moet zitten en we moeten ook kijken naar het type spelers. Ik vind dat we allemaal spelers selecteren die aan de bal sterk zijn en niet de spelers die een bal afpakken. Daarom gaat het verdedigen ook zo lekker", klinkt het cynisch uit de mond van Lammers.

"Die Belgen zitten twee keer per dag in het krachthonk en dat doen ze al vanaf hun achttiende. Daar zit discipline in, dat is er vanaf de jeugd ingestampt. Daar verliezen wij het in."

NOS-analist Jaap Stockmann liet zondagochtend in de studio zijn licht schijnen over uittredend bondscoach Max Caldas. "Uiteindelijk word je bondscoach om een wereldtitel te pakken of olympisch kampioen te worden. Dat is niet gelukt en dan is de missie niet volbracht."

Lammers: "Ook de spelers die snel goed worden en de kar moeten trekken, gaan al snel naar een grotere club, naar Bloemendaal of Amsterdam. Daar hoeven ze de kar niet te trekken. We schuiven veel te snel door naar een hogere club, omdat we dan denken dat we meer kans hebben in het Nederlands elftal. Maar je moet kijken hoe je een betere hockeyer en een beter persoon wordt."

"Persoonlijkheid is iets heel belangrijks", legt Lammers uit. "Bij buitenlandse teams heb je persoonlijkheden, bij Nederland heb je allemaal volgers. Die gaan onder de vleugels van een ander spelen, dan hoef je zelf niets te doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl