NOS Sport

Spelen eindigen in enorme deceptie voor hockeyers, Australië na shoot-outs te sterk

De Nederlandse hockeyers zijn op de Olympische Spelen in de kwartfinale al gesneuveld. De Europees kampioen kwam een stuk beter voor de dag dan in de voorgaande duels, maar na een verdienstelijke 2-2 tegen Australië ging Oranje na shoot-outs ten onder.

Voor Max Caldas zit zijn dienstverband als bondscoach er na deze nederlaag meteen op. De Argentijn gaat bij Spanje aan de slag en wordt opgevolgd door Jeroen Delmee.

Zijn laatste toernooi met Oranje was er een om snel te vergeten. Het team draaide niet, kreeg veel tegendoelpunten en werd slechts vierde in een groep van zes. En daarom trof het nu al de sterke Australiërs, die overigens ook niet hun beste hockey speelden.

Er lagen zelfs kansen voor Nederland om de wedstrijd te kantelen, na de gelukkige gelijkmaker van Mink van der Weerden. Met dank aan de blunderende keeper Andrew Charter scoorde Oranje weer eens uit een strafcorner (1-1), waarmee een sterke fase van de ploeg werd ingeluid.

Opleving van Oranje

Maar de opleving van Nederland werd tenietgedaan door een plotselinge goal van Tom Wickham, die vrij opdook voor keeper Pirmin Blaak en hem in de hoek verschalkte. Wickham had ook al de openingstreffer binnen gefrommeld, nadat zowel Jip Janssen als Blaak de bal niet kon wegwerken.

Toch sleepte Nederland er nog een gelijkspel uit, waar het gezien de verhoudingen ook recht op had. Een doelpoging van Mirco Pruyser kwam tegen een Australisch lichaam, waarna Jeroen Hertzberger de daaropvolgende strafbal binnen pushte.

Robbert Kemperman baalt

Maar voor het eerst sinds 1984 werden de halve finales op de Spelen niet gehaald, omdat alle shoot-outs door Oranje werden gemist. Omdat Australië zijn eerste drie pogingen wel allemaal benutte was de serie vroegtijdig afgelopen (3-0).

Australië neemt het nu in de halve finale op tegen Duitsland, dat met 3-1 won van Argentinië. De Argentijnen werden vijf jaar geleden olympisch kampioen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl