De Nederlandse hockeyers hebben hun tweede zege op het olympisch toernooi geboekt. Canada werd met 4-2 verslagen. De ploeg van bondscoach Max Caldas speelde ondermaats in zijn eerste twee duels en had flinke kritiek gekregen.

"Ik denk dat grote vreugde niet op z'n plek is als je met 4-2 van Canada wint", reageerde Joep de Mol, een van de doelpuntenmakers. "Het heeft zich nog niet in de cijfers uitgedrukt, maar ik denk dat we ons zeker verbeterd hebben."

Sprankelend

Een getergd Oranje vloog uit de startblokken en had snel succes via Billy Bakker en Thierry Brinkman, die allebei met hun backhand scoorden. Canada deed rap wat terug na defensief geschutter in de Nederlandse achterhoede.

Oranje, dat drie strafcorners onbenut liet, had vervolgens wel de controle, maar sprankelend werd het spel nooit. Doelman Antoni Kindler stak de helpende hand toe bij de 3-1 van de Mol en de 4-2 van Mirco Pruyser, die pas in de slotseconde de zege voor Oranje veiligstelde.

Reuters

"We zijn vandaag goed gestart, dat wilden we en we hebben 'm gewonnen. Nu lekker verder", zei Jorrit Croon na afloop van de wedstrijd. Donderdag wacht de Nederlanders nog Groot-Brittannië dat met hetzelfde aantal punten een plek onder Oranje staat. Vrijdag nemen de hockeyers het op tegen Duitsland.

Nederland staat nu vanwege het doelsaldo met zes punten op de derde plaats in de groep, achter België (negen punten) en Duitsland (zes punten). De beste vier ploegen van de in totaal zes landen per groep plaatsen zich voor de kwartfinales.

STER reclame