De Nederlandse hockeymannen zijn in de groepsfase van de Olympische Spelen aan een blamage ontsnapt. De ploeg van bondscoach Max Caldas won in Tokio met veel moeite van het bescheiden Zuid-Afrika: 5-3.

Na de nederlaag tegen België hoopte Oranje zelfvertrouwen te tanken tegen Zuid-Afrika, de laagst geklasseerde ploeg op de Spelen (veertiende van de wereld). Maar het tegenovergestelde bleek waar.

De fris spelende Zuid-Afrikanen trokken zich niets aan van het ongeïnspireerde spel van de Oranjemannen en gingen binnen twintig minuten met 3-0 aan de leiding.

Mustaphaa Cassiem en zijn oudere broer Dayaan Cassiem zorgden voor de 2-0 tussenstand, maar vooral de 3-0 van Tevin Michael Kok hoog in het doel was prachtig, waarbij de Nederlandse defensie er overigens niet heel fraai uitzag.

De 3-0 van Zuid-Afrika tegen Nederland in beeld ANP

Vervolgens raapte Oranje zich bij elkaar en kwam Nederland via Mirko Pruyser en Thijs van Dam terug in de wedstrijd. Jeroen Hertzberger miste vervolgens een strafbal voor de 3-3 (naast), maar Thierry Brinkman zorgde alsnog voor de gelijkmaker.

De Zuid-Afrikanen gaven zich echter niet gewonnen. Dayaan Cassiem zette vlak voor het einde van het derde kwart twee verdedigers op het verkeerde been, stuurde Lars Balk het bos in, maar oog-in-oog met doelman Pirmin Blaak pushte hij op de paal.

In het vierde kwart sloeg Oranje alsnog toe met een strafbal van Mink van der Weerden, die met een poging hard in de hoek niet faalde.

Pruyser verloste iedereen aan Nederlandse zijde daarna definitief van de spanning door op aangeven van Brinkman met een tip-in de 5-3 te maken.

Daarmee kreeg Oranje op basis van de eerste helft misschien wel te veel, maar daar zullen bondscoach Max Caldas en consorten uiteraard maling aan hebben.

Caldas alsnog tevreden

"We waren vandaag defensief gezien qua timing er niet helemaal bij. We waren vaak aan het reageren, terwijl wij vaak juist ageren", keek Caldas terug op de moeizame wedstrijd van zijn team.

"Het oogde na de 3-0 uitzichtloos, maar we bleven rustig. De jongens hebben het uiteindelijk goed gedaan."

Opgeluchte Caldas: 'Waren te vaak aan het reageren in plaats van ageren'

STER reclame