Billy Bakker en Sander de Wijn zijn maar al te blij met de zesde Europese titel voor de hockeyers. ANP

Dubbel goud voor de Nederlandse hockeyploegen in eigen huis, mooier had het EK in Amstelveen niet kunnen eindigen een paar weken voor de Olympische Spelen in Tokio. Afgelopen weekend wonnen zowel de mannen als de vrouwen de finale.

Op voorhand was één keer goud al toegeschreven aan de vrouwen, dat de mannen ook Europees kampioen werden was een verrassing. "Het geeft veel vertrouwen. We zijn echt in het toernooi gegroeid," zei aanvaller Thijs van Dam na afloop van de gewonnen finale.

Volgens NOS-commentator Philip Kooke is het broodnodige zelfvertrouwen vooral opgekrikt door op vechtlust en karakter te winnen. Maar, benadrukt hij, over de krachtsverhoudingen in Tokio zegt het nog niet zoveel.

"Het is voor henzelf mooi en het vertrouwen van voor en na dit EK zal zeker verschillen. Maar een toernooi in eigen land met thuispubliek, dat doet wat met je", zegt Kooke. "Dan ga je toch met een andere blik het toernooi in dan bijvoorbeeld Duitsland en België."

Trainingstoernooi

Want het EK in Amstelveen was voor veel landen meer een trainingstoernooi met het oog op de Spelen deze zomer. De afzwaaiende bondscoach Max Caldas blikte tevreden terug op het toernooi. "De jongens hebben in korte tijd veel kunnen bereiken, dat is een goede voorbode voor de zomer."

Dat geldt ook voor de hockeyvrouwen, die dankzij de Europese titel ook met vertrouwen naar Tokio afreizen. Op jacht naar het heroveren van die olympische titel.

Want terwijl het EK-goud geen verrassing was voor de vrouwen, toonden de Duitse en Belgische vrouwen zich bij vlagen een geduchte tegenstander. Bondscoach Alyson Annan was blij met die weerstand. "Dit hebben we nodig richting de Spelen, moeilijke wedstrijden in deze omstandigheden."

Toch ziet Kooke dat de hockeysters nog niet zo ver zijn in hun voorbereiding richting Tokio. "Door alle blessures en wisselingen zie je dat Nederland niet optimaal geprepareerd is. Je ziet dat zo'n ploeg als België, die niet naar de Spelen gaat, zich volledig op het EK kan focussen."

"Net als op alle andere wereldtoernooien de afgelopen jaren, krijgen ze in Tokio ook maar één of twee wedstrijden echt tegenstand. Dan moeten ze die vechtersmentaliteit tonen. Dat hebben ze hier een klein beetje kunnen oefenen", aldus de commentator.

Definitieve selectie

Daarnaast had en heeft Annan haar olympische selectie nog niet bekendgemaakt, in tegenstelling tot Caldas die dat al vóór het EK had gedaan. Kooke: "Ze spelen nog niet als een team. Je ziet dat het individuen zijn die zich willen bewijzen."

Annan maakt hoogstwaarschijnlijk deze week haar definitieve selectie bekend, dan gaat het vizier écht op Tokio en kan Annan zich gaan richten op die laatste medaille die nog ontbreekt in haar rijtje als bondscoach van de vrouwen: olympisch goud.

STER reclame