Het buurtschap Brommelen, bij Meerssen, tijdens de watersnood
In samenwerking met
L1mburg
NOS Nieuws

Ook kelder of berging: criteria waterschade voor gift Giro 777 versoepeld

De criteria voor het aanvragen van een gift van Giro 777 voor schade door wateroverlast worden aangepast. Dat laat penningmeester Lodewijk van der Kroft van het Nationaal Rampenfonds (NRF) weten aan 1Limburg.

Het NRF versoepelt de criteria omdat veel gedupeerden van de wateroverlast van vorige maand niet in aanmerking bleken te komen voor de gift van 1000 euro. Vereiste was dat het water tot plinthoogte of hoger heeft gestaan. Een ondergelopen kelder of berging was dus vaak niet genoeg. Dat is nu aangepast.

"Onze intentie was altijd om er een ruimhartige regeling van te maken", vertelt Van der Kroft. "Er waren bijvoorbeeld mensen met waterschade in de kelder, waar de wasmachine, wasdroger of elektrische verbindingen onbruikbaar bleken na de overstroming. Die zouden ook onder de regeling moeten vallen, maar ze kwamen niet in aanmerking voor een vergoeding."

Criteria aangepast

Omdat niet alle gedupeerden in aanmerking kwamen, viel het aantal aanmeldingen lager uit dan verwacht. Er werd rekening gehouden met 8000 aanvragen, maar het bleef bij 1500.

Het NRF heeft de betrokken gemeenten gevraagd om de criteria op hun websites aan te passen. In een aantal gemeenten is dat inmiddels gebeurd.

Dit was de schade na de overstromingen in Valkenburg:

Ondernemers in Valkenburg nemen schade op: 'Je treft één grote ellende aan, een chaos'

Verenigingen, stichtingen en maatschappelijke organisaties kunnen ook een bedrag aanvragen bij het NRF. Het fonds heeft een deel van de opbrengst van 11 miljoen euro gereserveerd voor kleinschalige projecten die de samenleving een extra steuntje in de rug geven. Volgens Van der Kroft blijft ook hier het aantal aanmeldingen achter en zijn er tot nog toe slechts een tiental projecten ingediend.

Volgens de penningmeester heeft dat alles te maken met het tijdstip van de nieuwe wet Toegemoetkoming Schade bij Rampen van de overheid. Die wet is afgelopen maand gepubliceerd, waardoor veel organisaties pas sinds kort zicht hebben op de vergoeding van de schade.

Om die reden wil het Rampenfonds de inschrijftermijn voor de maatschappelijke organisaties eventueel verlengen. De deadline was 1 oktober, dat wordt waarschijnlijk 1 januari.

Zijn we klaar voor watersnoodrisico's in de toekomst? NOS op 3 zocht het uit:

Zijn we klaar voor meer watergevaar?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl