Delen van Limburg stroomden over 1Limburg

Het aantal gedupeerden van de overstromingen in Limburg dat een aanvraag heeft gedaan voor een gift van Giro 777, is veel lager dan verwacht. Er werd rekening gehouden met 8000 aanvragen, maar er blijken maar 1500 mensen zich te hebben gemeld.

Mensen met waterschade konden een gift van 1000 euro per woning krijgen. Het Rampenfonds, dat Giro 777 beheert, verwachtte zo'n 8000 giften uit te keren. Vorige week werd die schatting al fors naar beneden bijgesteld. Nu blijkt dus dat het werkelijke aantal rond de 1500 ligt, schrijft 1Limburg.

Dat er minder mensen dan gedacht van de regeling gebruikmaken, betekent niet dat er ook minder schade is dan gedacht. Niet alle gedupeerden kwamen in aanmerking voor de gift. Vereiste was dat het water tot plinthoogte of hoger heeft gestaan. Een ondergelopen kelder was daardoor uitgesloten.

Het Rampenfonds heeft inmiddels miljoenen euro's ingezameld. Alleen al via Giro 777 zelf kwam 11 miljoen euro binnen. De verwachting is dat er nog meer bij komt: zo is er vanavond een benefietconcert in Limburg. Wat er met het geld gaat gebeuren nu er minder aanvragen zijn gedaan, is nog niet bekend.

Van de ingediende aanvragen kwam de helft uit het zwaar getroffen Valkenburg.

STER reclame