Een politieachtervolging na de gewapende overval eindigde in een weiland ANP

Zes mannen uit België en Frankrijk staan vandaag voor het eerst voor de rechter na de gewelddadige overval op een waardetransport in Amsterdam-Noord, afgelopen mei. Tijdens een wilde achtervolging schoten de overvallers met automatische wapens op agenten.

De mannen, tussen de 24 en 43 jaar oud, worden verdacht van poging tot doodslag en diefstal met geweld. Vijf van de zes werden gearresteerd in een weiland in Broek in Waterland. Een zevende overvaller kwam daar om het leven, toen hij werd geraakt door een politiekogel. Een andere verdachte werd een paar uur na de overval bij Rotterdam van de weg gehaald.

Doelwit van de overval was een waardetransport van het bedrijf Brink's, dat goud en diamanten kwam ophalen bij Schöne Edelmetaal in Amsterdam-Noord. Een dader die voor de deur op de uitkijk stond, schoot met een automatisch wapen in de lucht om voorbijgangers op afstand te houden.

Kijk hier naar een reconstructie van de overval op 19 mei:

Reconstructie: zo verliep de wildwestoverval in Amsterdam en omgeving

Het Openbaar Ministerie wil zich pas op de zitting uitspreken over de totale waarde van de buit. Uit dossierstukken zou blijken dat de transportwagen voor 67 miljoen euro aan edelmetalen aan boord had, waarvan de overvallers een deel mee hebben kunnen nemen.

Ook is niet duidelijk hoeveel van deze buit nog kwijt is. Vast staat dat het grootste deel is teruggevonden, maar er zou nog altijd voor een paar miljoen euro ontbreken.

De politie zei eerder dat er vermoedelijk nog meer verdachten betrokken zijn geweest bij de overval dan de zes die nu terechtstaan. Volgens het OM is het nog niet gelukt deze verdachten te arresteren.

Schöne Edelmetaal wil niks zeggen over de overval of de buit. Eerder zei het bedrijf dat de impact op de betrokken medewerkers groot is.

STER reclame