NOS NieuwsAangepast

Heumensoord wordt vierde opvanglocatie Afghaanse evacués

De vierde opvanglocatie voor Afghaanse evacués komt te staan in Heumensoord, een natuurgebied bij Nijmegen. Dat hebben de burgemeesters van Nijmegen en Heumen en de directeur van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) vanmiddag aangekondigd in een persconferentie.

Andere opvanglocaties die al in gebruik zijn, zijn de kazerne in Zoutkamp in Groningen, het Walaardt Sacré Kamp in Zeist en kazerne De Harskamp in Ede. Daar is in totaal plek voor zo'n 1700 evacués, maar per dag komen er op dit moment tussen de 200 en 400 Afghanen naar Nederland. Er is dus snel behoefte aan meer opvangplekken.

Het COA zei op een persconferentie dat er in Heumensoord in eerste instantie plaats komt voor 750 mensen. Dat worden er maximaal duizend, zei burgemeester Bruls van Nijmegen. De opvang in Heumen blijft open tot uiterlijk 1 januari, aldus Bruls.

Ze worden niet in tenten gehuisvest, gezien de slechte ervaringen daarmee van vijf jaar geleden. Het COA huisvest de Afghanen in paviljoens. De eerste evacués worden over een paar dagen verwacht.

Tijdens de vluchtelingencrisis eind 2015 werd in Heumensoord ook een tentenkamp ingericht. Uiteindelijk werden er toen 3000 asielzoekers opgevangen. In april 2016 werd het kamp gesloten.

De situatie in Heumensoord kon destijds op veel kritiek rekenen. In een rapport stelden het College voor de Rechten van de Mens en de Nationale ombudsman dat er in de toekomst geen dergelijke opvanglocaties meer gebruikt moesten worden. Een gebrek aan privacy en rust zorgde voor gebrekkige veiligheid en gezondheid bij de asielzoekers, was de conclusie.

In Heumensoord werden toen de ruimtes slechts afgesloten met een gordijn, met geluidsoverlast tot gevolg. De kamers waren van boven open. Daardoor konden ziektes als griep zich makkelijk verspreiden, stond in het rapport.

Hoe de betrokken instanties een eventueel tentenkamp nu willen inrichten, is nog onduidelijk. Met het rondwaren van het coronavirus is het nog belangrijker dan toen dat ziektes niet makkelijk overgedragen kunnen worden.

Alle geëvacueerden zijn met het vliegtuig naar Schiphol gebracht. Zo ging die evacuatievlucht in zijn werk:

De tiende evacuatievlucht vanuit Kabul: zo zag die eruit

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl