Luchthaven Kabul
NOS Nieuws

Derde noodopvanglocatie in Ede geopend voor evacués Afghanistan

Defensie heeft legerplaats De Harskamp in de gemeente Ede beschikbaar gesteld als derde noodopvanglocatie voor evacués uit Afghanistan. Vanaf dinsdagochtend wordt de locatie in gebruik genomen, schrijft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) op Twitter.

Eerder vandaag maakte de organisatie bekend dat er een tweede locatie zou worden geopend, omdat die in Zoutkamp inmiddels vol is. Die locatie is het Walaardt Sacré Kamp in Huis ter Heide en daar zijn de eerste honderd evacués zijn daar inmiddels aangekomen, meldt RTV Utrecht.

Evacuatievluchten

Vandaag zijn er twee Nederlandse evacuatievluchten uit Kabul vertrokken. Daarmee komt het aantal vluchten op elf, meldt het ministerie van Defensie. Aan boord van de twee vliegtuigen zijn 236 passagiers. Het is niet bekend hoeveel van hen de Nederlandse nationaliteit hebben.

Sinds 18 augustus evacueert Defensie Nederlanders en mensen die in Afghanistan gevaar lopen doordat ze voor Nederland of tijdens Nederlandse missies hebben gewerkt. Eerder vanmiddag zei een woordvoerder van Buitenlandse Zaken dat voor zover bekend nu 810 mensen door Nederland zijn geëvacueerd. 500 daarvan zijn al in Nederland, de overige 310 zijn nog onderweg.

Hulp op vliegvelden Tblisi en Islamabad

De evacuatievluchten gaan naar eerst Tblisi in Georgië en Islamabad in Pakistan. Daar krijgen de evacués hulp en zorg voordat ze met grotere vliegtuigen doorreizen naar Schiphol. "Mensen die soms dagen niet hebben geslapen, gegeten of gedronken, maar wel dagenlang hun voeten kapot hebben gelopen om bij het vliegveld te komen", beschrijft een militair verpleegkundige de situatie op de luchthaven van Islamabad.

Er zijn inmiddels zes van deze vluchten vanuit de twee hoofdsteden in Amsterdam aangekomen. Op de laatste vlucht, die eerder vanmiddag aankwam, zaten 129 passagiers, waarvan achttien Nederlanders. Later vandaag wordt nog een volgende vlucht met evacués in Amsterdam verwacht. Die is vertrokken uit Islamabad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl