Verzetsleider Massoud tegen Taliban: mijn mannen staan klaar voor de strijd
We hopen op vredesonderhandelingen met de Taliban, zegt de belangrijkste verzetsleider in Afghanistan in een interview met Reuters. Ahmad Massoud waarschuwt dat zijn troepen klaarstaan om desnoods het gevecht aan te gaan met strijders van de extremistische beweging.
Massoud geeft leiding aan het laatste grote verzetsbolwerk tegen de extremistische beweging. De rebellen hebben zich verschanst in de Panjshir-vallei ten noorden van Kabul. De afgelopen dagen hebben verzetsgroepen in de aangrenzende provincie Baghlan drie districten heroverd op de Taliban.
"We willen niet dat er een nieuwe oorlog uitbreekt", zegt Massoud in het telefonische interview. Het is een reactie op het bericht van een Talibanwoordvoerder dat honderden strijders op weg zijn naar de Panjshir-vallei. Volgens de nieuwe machthebbers in Kabul is het offensief om de vallei al begonnen. Maar de verzetsgroep van Massoud spreekt dat in het interview tegen.
Massoud is de zoon van de Ahmad Shah Massoud. Deze voormalige mujahideen-leider bouwde een bijna mythische reputatie op door zijn strijd tegen het Sovjet-leger in de jaren 80 en tegen de Taliban in de jaren 90. Daags voor de aanslagen van 11 september 2001 werd hij in de Afghaanse bergen, in de Panjshir-vallei, gedood door al-Qaida: twee mannen die zich voordeden als journalisten bliezen zich bij hem op in een zelfmoordaanslag.
'300 Talibanstrijders gedood'
Een journalist van de BBC meldde gisteravond op Twitter dat verzetsstrijders in de provincie Baghlan zeker 300 Talibanstrijders hebben gedood. De bron voor die bewering is de verzetsgroep zelf. Het gaat volgens de journalist om de groep die geleid wordt door Massoud en vicepresident Saleh. Die zou ook een groep Talibanstrijders gevangen hebben genomen.
Saleh heeft zichzelf uitgeroepen tot waarnemend president nadat president Ghani ruim een week geleden het land was ontvlucht. Volgens Saleh hebben Talibanstrijders zich nu verzameld bij de ingang van de Panjshir-vallei. Hij schrijft op Twitter dat deze groep zaterdag in een hinderlaag is gelopen en daarbij zware verliezen leed.
Hoewel de vallei volgens experts moeilijk is in te nemen, is het maar de vraag hoelang de verzetsgroepen het vol kunnen houden zonder internationale hulp. Massoud vroeg afgelopen week in een opiniestuk in The Washington Post de Verenigde Staten om steun en wapens.
Het leger van Massoud bestaat uit lokale milities en restanten van het Afghaanse regeringsleger. Hij heeft naar eigen zeggen zo'n 6000 gewapende aanhangers. "Zij willen zich verdedigen, ze willen vechten en zich verzetten tegen een totalitair regime", zegt de verzetsleider. Alleen diplomatie leidt tot een oplossing, is zijn boodschap aan de Taliban.
Massoud roept op tot de vorming van een regering waarin plaats is voor alle etnische groepen in het land. De Taliban hebben toegezegd een "sterke, inclusieve Islamitische regering" te zullen vormen. Ook werd er beloofd dat er geen wraak zou worden genomen, maar volgens mensenrechtenorganisaties zijn dat loze beloftes. Zo zijn er diverse meldingen van moorden en martelingen.
De verovering van drie Talibandistricten was volgens Massoud een directe reactie op zulke mensenrechtenschendingen. Overigens had de verzetsleider naar eigen zeggen dat offensief niet gecoördineerd.
NOS op 3 maakte een explainer over de huidige situatie in Afghanistan - maar ook over hoe het het land hier gekomen is. Bekijk 'm hier: