NOS Wielrennen

Roglic raakt rode trui in Ronde van Spanje kwijt aan ritwinnaar Taaramäe

Taaramäe wint Vuelta-etappe en neemt rode trui over van Roglic

Primoz Roglic is zijn rode trui in de Ronde van Spanje na twee dagen kwijtgeraakt. De 31-jarige Sloveen veroverde de leiderstrui in de openingstijdrit, maar moest maandagmiddag in de derde etappe toezien hoe Rein Taaramäe de leiding in het algemeen klassement overnam.

Taaramäe veroverde niet alleen de rode trui, maar pakte ook de ritzege. Voor de 34-jarige Est is het de tweede keer in zijn carrière dat hij een etappe in de Vuelta op zijn naam schrijft. Tien jaar geleden won hij voor het eerst een rit in de Spaanse grote ronde.

Olympisch wegkampioen Richard Carapaz kon het tempo op de 7,8 km lange slotklim Picón Blanco (gemiddeld 9,3%) niet volgen en verloor tijd, net als onder anderen Steven Kruijswijk, Sepp Kuss, Hugh Carthy en Romain Bardet.

Aankomst bergop

De derde rit was de eerste met aankomst bergop. De finish lag op de steile Picón Blanco. In aanloop daarnaartoe moesten er eerst nog twee colletjes van de derde categorie beklommen worden op het 202 kilometer lange parcours vanuit startplaats Santo Domingo de Silos.

Acht renners wisten weg te rijden uit het peloton en vormden de kopgroep van de dag. De Nederlander Jetse Bol van de Burgos-ploeg was een van de vluchters, die maximaal negen minuten voorsprong kregen.

Jetse Bol, in de paarse trui van zijn Burgos-ploeg, in de kopgroep tijdens de derde etappe van de Vuelta

Het peloton werd aangevoerd door de renners van Jumbo-Visma, de ploeg van rodetruidrager Primoz Roglic, maar het gat met de koplopers werd niet snel kleiner. Pas op de voorlaatste klim kwam de grote groep snel dichterbij.

Calmejane solo

Met nog ruim tien kilometer te gaan besloot Lilian Calmejane, die in 2016 al eens een Vuelta-etappe won, er in zijn eentje vandoor te gaan. Aan de voet van de slotklim had de 28-jarige Fransman een voorsprong van twintig seconden.

Calmejane werd bergop echter snel weer ingelopen door de achtervolgende groep. Bol en Soto hadden die groep toen al moeten laten gaan, omdat het voor de Nederlander en de Spanjaard te hard ging.

Joe Dombrowski, Kenny Elissonde en Taaramäe bleken de beste klimmers van de vluchters en gingen strijden om de ritwinst. Taaramäe besloot niet te wachten tot de eindstreep en ging er op ruim een kilometer vandoor.

Dombrowski en Elissonde konden hem niet meer bijhalen, waardoor de derde etappe werd gewonnen door de renner van Intermarché.