Een brandweerman zoekt overlevenden in het puin na de aardbeving in Haïti
NOS NieuwsAangepast

Dodental Haïti loopt op tot 724, zoekacties naar overlevenden gaan door

Het aantal doden door de aardbeving in Haïti is opgelopen tot 724. Het eiland werd gisteren getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 7,2.

Het zuidelijke deel lijkt het hardst te zijn geraakt. Huizen, kerken en hotels zijn zwaar beschadigd. Gisteravond waren nog honderden mensen vermist, het is onduidelijk hoe groot dat aantal nu is. Er wordt op veel plaatsen gezocht naar overlevenden in de puinhopen.

Het gaat dagen duren voor de omvang van de schade duidelijk is, zei het hoofd van hulporganisatie Save the Children in Haïti gisteren al.

Vena Nieuwelink komt uit Haïti en woont in Nederland. Ze vertelt hoe verschrikkelijk de situatie is voor haar familie:

'Godzijdank leeft mijn familie nog, maar de naschokken zijn heel erg'

De aardbeving had een kracht van 7,2. Daarna volgden meerdere naschokken, de zwaarste had een kracht van 5,8.

Het Rode Kruis opent een gironummer voor de slachtoffers van de aardbeving. De hulporganisatie helpt bij zoekacties in de regio's rondom de steden Les Cayes en Jérémie, waar de schade het grootst is. Ook zorgt het Rode Kruis voor onderdak, acute medische zorg en psychosociale ondersteuning.

Het zuidwesten van Haïti wordt morgen mogelijk opnieuw getroffen door natuurgeweld. Er wordt verwacht dat dan de tropische storm Grace aan land komt, met zware regenval.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl