Verlaten straten in Mazar-i-Sharif eerder vandaag
NOS NieuwsAangepast

Mazar-i-Sharif gevallen, Taliban naderen Kabul tot op 50 kilometer

De Taliban zetten hun opmars in Afghanistan in hoog tempo voort. Vandaag kregen ze de stad Mazar-i-Sharif in handen, de enige stad van betekenis in het noorden waar het Afghaanse leger nog de baas was.

"De Taliban hebben de controle over Mazar-i-Sharif overgenomen", zegt het hoofd van de provinciale raad in Balch, de provincie waarin de stad ligt. Volgens hem is er nauwelijks gevochten, hebben de regeringstroepen hun wapens achtergelaten en zijn ze naar het nabij gelegen Oezbekistan gevlucht.

Het regeringsleger had in Mazar-i-Sharif de steun van plaatselijke milities. De regeringsmilitairen zouden met een aanval van de Taliban in het vooruitzicht als eerste de wapens hebben neergelegd. 24 van de 34 Afghaanse provincies zouden nu in Taliban-handen zijn.

Kabul

De Taliban trekken op naar de hoofdstad Kabul. Na de val van Kandahar, gisteren, werd vandaag de plaats Pul-e-Alam ingenomen, op 70 kilometer van Kabul. Op een andere route wordt gestreden om de plaats Maidan Sharm op 50 kilometer van de hoofdstad.

Volgens een bron van persbureau AP zijn de Taliban zelfs al in een gebied op 11 kilometer Kabul.

Staakt-het-vuren

President Ghani heeft spoedoverleg gevoerd met lokale leiders en internationale partners. In een tv-toespraak zei hij dat hij er alles aan zal doen om instabiliteit en geweld te voorkomen en de bevolking te beschermen. De Taliban stellen als voorwaarde voor onderhandelingen dat Ghani aftreedt, maar niets wijst erop dat hij dat van plan is.

Qatar, dat bemiddelaar was bij eerdere onderhandelingen, wil dat beide partijen vandaag nog gesprekken over een staakt-het-vuren beginnen.

VS stuurt 5000 militairen

De VS maakte eerder bekend dat twee bataljons mariniers en een infanteriebataljon van samen 3000 manschappen naar Kabul worden gestuurd om diplomatiek personeel, Amerikanen en Afghaanse medewerkers te evacueren. Hun aankomst wordt morgen verwacht.

President Biden zei zaterdagavond dat daar nog eens 2000 militairen bijkomen. Volgens persbureau Reuters zitten daar duizend leden van een luchtlandingseenheid bij.

Ook het Verenigd Koninkrijk en Duitsland sturen militairen om hun diplomaten en burgers in veiligheid te brengen. Het demissionaire kabinet heeft vandaag opnieuw overleg gevoerd over de ontwikkelingen in Afghanistan. "Alles wordt in werking gesteld om de veiligheid van onze ambassademedewerkers en tolken te waarborgen", meldt demissionair premier Rutte.

Minister Bijleveld van Defensie zei gisteren dat het Nederlandse ambassadepersoneel wordt beveiligd door "eigen mensen, maar ook in samenwerking met andere landen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl