Kaag en Rutte op het Binnenhof in juni
NOS NieuwsAangepast

Informateur verwacht nu snel doorbraak in formatie

VVD en D66 zijn inmiddels zo ver met het schrijven van hun "document op hoofdlijnen", dat er vanaf begin volgende week gesprekken kunnen worden gevoerd met de overige vier partijen die in aanmerking komen voor de regeringscoalitie: CDA, ChristenUnie, PvdA en GroenLinks. Dat schrijft informateur Hamer aan de Tweede Kamer.

De informateur denkt dat er nu snel duidelijkheid komt over de vraag wie met wie verder wil onderhandelen over de vorming van een nieuw kabinet. Volgens haar liggen de twee grootste partijen goed op schema en hebben ze ook in de afgelopen vakantieweken gewerkt "aan het formuleren van bouwstenen voor een mogelijk regeerakkoord".

In dat document wordt rekening gehouden met de wensen van de overige vier partijen, schrijft Hamer. En het is de komende week aan die partijen om te besluiten of zij willen deelnemen aan de formatieonderhandelingen. De informateur denkt dat er, na de gesprekken van begin volgende week, "binnen afzienbare tijd" duidelijkheid komt.

Kamervoorzitter Bergkamp vroeg gisteren om opheldering over de voortgang van de formatie. Nadat informateur Hamer VVD en D66 de opdracht had gegeven om een gezamenlijk stuk te gaan schrijven, was er weinig meer vernomen.

De verkiezingen waren op 17 maart; dat is volgende week vijf maanden geleden. In juni, toen er nog zes partijen over waren die zouden kunnen deelnemen aan een nieuwe regering, constateerde Hamer dat er sprake was van een impasse: VVD en CDA wilden niet met twee linkse partijen aan tafel, terwijl PvdA en GroenLinks niet zonder elkaar wilden. D66 zag het niet zitten met de ChristenUnie en die partij zei pas te willen meedoen als er geen andere optie meer was.

Na het gesprek van VVD en D66 met de informateur op maandag, worden vanaf dinsdag de vier andere partijen uitgenodigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl