NOS Nieuws

Al anderhalf jaar geen zakenbeurzen, branche wil duidelijkheid

Vink Standbouw heeft al anderhalf jaar geen enkele stand gebouwd. Wel probeert het bedrijf met ander werk, zoals interieurbouw en schilderklussen, aan de gang te blijven. Directeur Menno de Haan: "Maar dat is uiteindelijk een andere tak van sport." Het bedrijf richt zich op het bouwen van tijdelijke ruimtes voor beurzen en congressen.

Personeel wil De Haan graag behouden. "Want het is heel lastig om nieuwe mensen te vinden, wanneer het dan weer mag." Maar wanneer dat moment zal zijn is al heel lang onduidelijk. "Andere sectoren zijn af en toe nog open geweest. We zijn ongeveer de enige branche die vanaf het begin van de coronacrisis helemaal stil heeft gelegen. Dat is behoorlijk zuur."

Branchevereniging Eventplatform organiseert vanmiddag een manifestatie op het Malieveld om politici te wijzen op de "enorme noodzaak om per direct duidelijkheid te geven over coronamaatregelen voor de rest van het jaar en het eerste kwartaal van 2022". Het zakelijke evenementenseizoen start in september. Volgens Eventplatform werken er 136.000 mensen in de sector die een jaaromzet van 5,2 miljard euro heeft. De coronapersconferentie morgen zou duidelijkheid moeten scheppen.

Geen handtekeningen

Het blijft in een pandemie lastig grote evenementen te organiseren, maar wat de branche steekt is het wisselende coronabeleid. Zo staan er voor het najaar enkele vakbeurzen gepland maar tot opdrachten leidt het nog niet. De Haan: "We zijn aan het ontwerpen en tekenen, maar waar je normaal overgaat tot een handtekening wachten bedrijven nu af. Ze zijn onzeker of de beurzen doorgaan door het coronabeleid."

"Dit voorjaar hadden we goede hoop, maar toen werd alles ineens opengegooid en liepen de besmettingen op." De Haan doelt op de versoepelingen eind juni, zoals het openen van het nachtleven, die het kabinet twee weken later weer moest terugdraaien. "Dat was een cruciale periode voor organisatoren en toen zijn er een hele hoop evenementen afgeblazen."

Renee van Schie verhuurt aan de zakelijke sector en heeft veel annuleringen gehad. "Dan mag het wel, dan mag het weer niet. Bedrijven durven daarom niet en hebben alle plannen van deze zomer ingetrokken. Nu wachten ze af." Ondertussen liggen de borden, bestek, barretjes en bbq's nog steeds in het magazijn. "Dat ligt allemaal te verstoffen terwijl we buiten wel goed kunnen en mogen organiseren met coronabewijzen."

De sector is overtuigd dat zij veilig evenementen kunnen organiseren. Ria Joosten: "De branche heeft meegedaan aan de fieldlabs en daaruit bleek dat het veilig en goed kan. Maar nu gebeurt er niks mee, radiostilte." Joosten heeft de omzet van haar cateringbedrijf in vergelijking met 2019 zien teruglopen naar 20 procent en haar vaste kosten van zo'n miljoen euro per jaar lopen door. "Zonder omzet kan ik dat niet betalen. Als er duidelijkheid komt kunnen bedrijven evenementen plannen."

Toch blijft het voor de sector de vraag in hoeverre de markt weer zal aantrekken. Grote bedrijven zijn afwachtend over fysieke bijeenkomsten, blijkt uit een belronde. Zolang thuiswerken de norm is, voelt het ongemakkelijk om een congres of borrel te organiseren. Ook willen werkgevers geen besmettingen op hun eigen evenement.

Hybride werken, thuis en op kantoor, vinden veel werknemers aantrekkelijk en hybride evenementen zijn ook in trek. Zo heeft Shell vorig jaar het evenement de New Energy Challenge vanwege corona digitaal moeten houden. Dat beviel zo goed dat ze dat dit jaar weer doen. Shell noemt het een voordeel dat sprekers en deelnemers niet hoeven te reizen.

Eventplatform verwacht dat de sector pas over twee of drie jaar weer op het niveau van 2019 is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl