NOS NieuwsAangepast

'Heel blij met 750 bezoekers, maar dat is niets voor een festival'

Diverse festivalorganisatoren blazen hun evenement af of veranderen de datum, nu het kabinet het verbod op eendaagse evenementen heeft verlengd. Alleen voor eendaagse festivals met maximaal 750 bezoekers zijn vanaf 14 augustus weer uitzonderingen mogelijk, maar volgens de branche helpt dat maar weinig mensen uit de brand.

Voor een deel van de kleinere evenementen is het wel goed nieuws: die kunnen doorgaan. Maar de organisatoren van grotere evenementen noemen het desastreus. De Alliantie van Evenementenbouwers spreekt van een bittere pil en "een nieuwe zware teleurstelling".

De brancheorganisatie is wel opgelucht dat er nu duidelijkheid is en respecteert het kabinetsbesluit. "Maar na de meerdaagse festivals met overnachting vorige week, worden nu ook veel eendaagse festivals en meerdaagse zonder camping van de zomerkalender geschrapt."

'Belachelijk'

Onder meer Dance Valley, Festifest, Spoorpark, Hullabaloo en Paradigm hebben er een streep doorgezet. Sommige organisaties mikken op een editie volgend jaar, zoals het metalfestival Dynamo Metalfest in Eindhoven.

"Belachelijk", noemt de organisatie het kabinetsbesluit om boven de 750 bezoekers alles af te gelasten. "We ontvangen onder normale omstandigheden altijd duizenden metalheads en uiteraard waren er al veel meer tickets verkocht."

Andere festivals blijven hopen op een nieuwe mogelijkheid later deze zomer. Zoals Dance Valley: de geplande 14 augustus voor het eendaagse dancefeest kan in ieder geval niet meer. Daarom is besloten de opbouw van het evenement voorlopig stil te leggen.

Ook voor de bedrijven die festivaltenten en -materialen verhuren is het een slechte dag. "Wij liggen met deze beslissing stil tot 1 september", zegt Martijn van den Broek van Van Ham Tenten.

Hij is blij dat het bedrijf nog een aantal klussen in België heeft lopen:

'Er zijn weinig evenementen met minder dan duizend bezoekers'

"Er mogen natuurlijk evenementen doorgaan tot 750 mensen en daar zijn we heel blij mee, maar dat is niks. Er zijn weinig evenementen die minder dan duizend bezoekers hebben", zegt Van den Broek.

'Gelukkig kunnen we door'

Noorderzon in Groningen is wel zo'n festival. De organisatie laat via sociale media opgelucht weten dat de opbouw is begonnen. "Gelukkig kunnen we veilig doorgaan op de ingeslagen weg."

Ook in Drenthe kunnen veel kleine openluchtevenementen doorgaan, meldt RTV Drenthe na een rondgang. "We zijn blij dat we door kunnen, al zijn er wel een paar honderd bezoekers minder", wordt de organisator van Festival Veenhuizen geciteerd.

Ook festival Gouds Geluk probeert het bezoekersaantal terug te schroeven: van 3000 per dag tot 750, meldt Omroep West. Maar organisatoren van en deelnemers aan dit soort kleine evenementen moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen, zoals te lezen is op de website van Rijksoverheid.

Groep bedrijven eist opheldering

De organisatoren van de grotere feesten begrijpen niet waarom er ook voor hen geen nieuwe uitzonderingen mogelijk zijn. Zo heeft festivalorganisator ID&T het onderliggende advies van het Outbreak Management Team (OMT) en de onderbouwing van het kabinetsbesluit opgevraagd.

Het bedrijf heeft samen met veertig andere organisatoren een kort geding aangespannen tegen het kabinet. ID&T zegt over twee dagen te besluiten of deze juridische procedure wordt doorgezet.

Ook blijven andere vragen onbeantwoord, volgens mensen op sociale media. Zoals deze vraag:

Mogelijk wordt volgende week in aanloop naar de persconferentie op 13 augustus toch een ander besluit genomen over festivals met meer dan 750 bezoekers. Maar het is niet zeker of die dan alsnog kunnen doorgaan.

Gedupeerde festivals kunnen een beroep doen op het coronagarantiefonds. Dat is wel alleen geldig voor evenementen in Nederland die al minimaal een keer eerder hebben plaatsgevonden en waren verzekerd voor annulering in verband met de coronapandemie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl