Binnenvaartschepen, niet één van de schepen waar het nu om gaat
In samenwerking met
Omroep Flevoland
NOS Nieuws

Lelystad: fosfineschepen niet gevaarlijk voor omwonenden

De drie schepen die in de haven van Lelystad liggen met een giftige hoeveelheid fosfinegas aan boord, vormen geen gevaar voor omwonenden. Dat stelt de gemeente na metingen van de brandweer.

De drie binnenvaartschepen vervoeren graan. Sinds vorige week dinsdag lagen ze aan de ketting in respectievelijk Utrecht, Zwolle en Veghel. Er waren te hoge concentraties fosfine ontdekt in de partij graan uit Polen, die vanuit een trein in Oss was overgeladen op de schepen. Na dagen gesteggel over een oplossing werden de schepen door Rijkswaterstaat naar Flevoland gestuurd.

Maar ook daar mogen de schepen hun lading niet ontgassen. Het provinciebestuur verleent geen vergunning voor het laten verdampen van de gassen. Waar dat wel mag, is nog steeds onduidelijk. De betrokkenen hopen binnen enkele dagen te weten waar de schepen naartoe moeten. Tot die tijd blijven ze in de haven van Lelystad.

Omwonenden van de haven zijn niet blij met de schepen omdat ze gezondheidsproblemen vrezen. Het gas kan immers vrijkomen als de lading in beroering wordt gebracht. De gemeente Lelystad stelt nu na metingen van de brandweer dat er geen gevaar voor de omgeving is. "Er is geen noodzaak tot zorgen", zegt wethouder De Vreede tegen Omroep Flevoland.

Niet geïnformeerd

De wethouder zegt er wel van te balen dat het bedrijf waar de schepen nu zijn afgemeerd, de gemeente niet heeft geïnformeerd over de komst, ook al is dat niet verplicht. "Als we wisten dat de schepen kwamen, hadden we meteen de omwonenden geïnformeerd en zo eventuele zorgen kunnen wegnemen", zegt De Vreede. "Ze hebben ook excuses gemaakt dat ze dit hebben nagelaten."

Het bedrijf erkent tegenover de regionale omroep dat het "wel chic" was geweest als het de gemeente had ingelicht. Bovendien wordt benadrukt dat de schepen dichtblijven en dat er in Lelystad niets gaat gebeuren met de lading.

Advertentie via Ster.nl