De haven van de Siciliaanse stad Syracuse
NOS NieuwsAangepast

Ruim 40 jaar oud Europees hitterecord sneuvelt: 48,8 graden op Sicilië

Het is de hoogste temperatuur ooit gemeten op Europees grondgebied: 48,8 graden. Vastgesteld in Floridia, een plaatsje op Sicilië, zo'n 10 kilometer van de havenstad Syracuse. Dat meldt de Italiaanse krant Corriere della Sera.

Als de meting na onderzoek als betrouwbaar wordt bestempeld door de World Meteorological Organization, dan sneuvelt het record uit 1977, gemeten in de Griekse hoofdstad Athene. Daar werd het toen 48,0 graden. In 1999 werd al een keer 48,5 graden geregistreerd op Sicilië, maar die meting werd nooit officieel erkend.

Er is een kans dat de temperaturen de komende dagen nog verder stijgen: de piek van de hittegolf wordt vrijdag verwacht. De Italiaanse regering heeft voor acht steden code rood afgegeven. Zowel in de provincie Toscane als in de hoofdstad Rome worden temperaturen van zo'n 40 graden verwacht.

Ook in Griekenland waren de temperaturen de afgelopen dagen erg hoog. De Griekse premier Mitsotakis noemde de hittegolf eerder de ergste sinds 1987. Als gevolg van de warmte zijn er honderden bosbranden uitgebroken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl