Verkoeling op een strand in Lagonissi, in de buurt van Athene
NOS NieuwsAangepast

Zuidoost-Europa krijgt te maken met 'lange en intense' hittegolf, lokaal tot 45 graden

Grote delen van Griekenland, Zuid-Italië, Zuidwest-Turkije en de Balkan hebben een heet weekend voor de boeg. Door warme lucht uit Afrika kan het kwik op sommige plekken oplopen tot meer dan 40 graden.

In de Turkse kustplaats Marmaris, die wordt geteisterd door hevige bosbranden, zijn de komende dagen temperaturen van 44 à 45 graden mogelijk.

De WMO, de meteorologische organisatie van de VN, waarschuwt voor extreme hitte in het Middellandse Zeegebied. Waarschijnlijk komt de temperatuur daar pas na woensdag weer onder de 40 graden:

Ook meer dan duizend kilometer westelijker zetten ze zich schrap. In zes Italiaanse steden geldt code rood vanwege de hitte: in Campobasso, Frosinone, Palermo, Perugia, Pescara en Triëst moeten mensen rekening houden "risicovolle weersomstandigheden". Vanaf zondag kleuren ook Bari en de Siciliaanse stad Catania rood.

In de buurt van Catania woeden sinds vanmiddag meerdere branden. Enkele woningen zijn daar ontruimd. Ook in de regio's Lazio (waar Rome ligt), Puglia en Campania rukte de brandweer uit voor natuurbranden.

De brandweer deelt op Twitter foto's van de branden bij Catania op Sicilië:

De Italiaanse krant La Repubblica noemt de naderende hitte de hevigste van deze zomer tot nu toe. "Er worden echt uitzonderlijke waarden verwacht, die lang zullen aanhouden. Ons land bereidt zich voor op een lange en intense hittegolf."

Dat geldt overigens niet voor heel Italië: hoe verder naar het noorden, hoe minder heet het wordt. Sterker nog: dit weekend worden in de meest noordelijke regio's van het land zware hagel- en onweersbuien verwacht. Het regent daar al enkele dagen, gisteren werd in de regio Lombardije de noodtoestand uitgeroepen voor de provincies Varese, Como en Lecco.

'Gevaarlijke hittegolf'

In Griekenland is maandag al een weerwaarschuwing afgegeven vanwege extreme hitte. Het was er de hele week zeer warm. Vandaag was de Akropolis in Athene een tijdje gesloten, zoals vaker gebeurt bij hitte, om bezoekers van de toeristische trekpleister daartegen te beschermen. Ook worden de stroom- en watervoorziening in Griekenland extra gecontroleerd.

In de Griekse hoofdstad Athene is het al dagen bijna 40 graden

De hittegolf duurt naar verwachting nog meer dan een week. Maandag en dinsdag wordt het hoogtepunt verwacht, met maximumtemperaturen van 44 graden op het Griekse vasteland. Maar ook morgen kan de temperatuur daar al oplopen tot boven de 40 graden. Op de Griekse eilanden en aan de kust ligt de temperatuur iets lager. 's Nachts wordt het niet koeler dan 25 tot 30 graden.

De directeur van de Griekse evenknie van het KNMI, Theodoris Kolydas, waarschuwt voor de hete lucht uit Afrika. "Dit is een gevaarlijk weerfenomeen. We zeggen het al vanaf het begin van de week." Volgens hem zijn de weersomstandigheden hardnekkig en zal de temperatuur slechts geleidelijk afnemen."

Tegen persbureau AP zeggen Griekse weerdeskundigen dat de hittegolf een van de hevigste is sinds de jaren 80, als de hitte inderdaad tot volgende week aanhoudt.

Natuurbranden

De Griekse autoriteiten vrezen dat de aanhoudende hitte leidt tot nieuwe natuurbranden. Deze week woedden al meerdere bosbranden in het land, onder andere in de buurt van hoofdstad Athene. Vandaag heeft de brandweer vanwege de hitte extra gepatrouilleerd.

Minister Michalis Chrysochoidis voor Burgerbescherming drukt Grieken op het hart zich verantwoordelijk en coöperatief op te stellen. Verder roept hij iedereen op om niet-noodzakelijke reizen te vermijden vanwege de hitte.

Niet in de zon

Ook op de Balkan klinken waarschuwingen. De autoriteiten van onder meer Servië, Bulgarije en Bosnië en Herzegovina adviseren de bevolking om direct zonlicht in de middaguren te vermijden.

In de Albanese hoofdstad Tirana werd het vandaag meer dan 40 graden:

  • AFP
    De fontein op het Skanderbegplein in Tirana was populair vandaag
  • AFP
    Volgens persbureau AP werd het in Tirana liefst 43 graden

In Noord-Macedonië hoefden zwangere vrouwen en 60-plussers deze week niet naar hun werk te komen. Bouwbedrijven moesten hun werk na 11.00 uur neerleggen vanwege de hitte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl