1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
EPA
NOS NieuwsAangepast

Nieuwe aanklacht ingediend tegen Russische oppositieleider Navalny

Er is een nieuwe aanklacht ingediend tegen de Russische oppositieleider Aleksej Navalny. Het Russische federale onderzoekscomité schrijft in een verklaring dat Navalny wordt verdacht van het oprichten van een organisatie die "een bedreiging vormt voor de rechten van Russische burgers".

Het gaat volgens de onderzoekers om Navalny's anticorruptiestichting FBK, een platform dat onder meer via video's corruptie in Rusland probeert bloot te leggen. In juni bestempelde een rechtbank in Moskou de organisatie al als "extremistisch".

Navalny zit op dit moment een straf van tweeënhalf jaar uit in een strafkamp, nadat de rechter bewezen had geacht dat hij zijn borgtochtverplichtingen had geschonden. De nieuwe aanklacht aan zijn adres kan hem nog eens maximaal drie jaar cel opleveren.

Gisteren werd daarnaast bekend dat het Russische OM ook strafrechtelijke onderzoeken is gestart naar twee bondgenoten van Navalny. Leonid Volkov en Ivan Zjdanov zouden fondsen werven voor Navalny. Bij een veroordeling dreigen ze acht jaar de cel in te gaan. De twee opereren allebei van buiten Rusland.

Veel critici hebben land verlaten

Zjdanov reageerde op Instagram op het onderzoek van het Russische OM door te schrijven dat hij inmiddels "de tel kwijt" is als het gaat om het aantal strafzaken dat in Rusland tegen hem is aangespannen.

Het zijn de eerste strafzaken sinds Navalny's beweging als extremistisch is aangemerkt. In aanloop naar de Russische parlementsverkiezingen volgende maand zijn de afgelopen tijd met een reeks van maatregelen kritische organisaties vrijwel buitenspel gezet. Vele Kremlin-critici hebben sindsdien het land verlaten.

Zondag vluchtte Ljoebov Sobol als een van de laatste vertrouwelingen van Navalny die in Moskou was gebleven naar het buitenland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl