AFP
NOS Nieuws

Gouverneur New York stapt op na beschuldigingen van seksueel wangedrag

Andrew Cuomo, de Democratische gouverneur van de Amerikaanse staat New York, stapt op na beschuldigingen van seksueel wangedrag. De druk op de 63-jarige gouverneur om zijn ontslag in te dienen nam toe doordat de procureur-generaal van de staat New York hem vorige week schuldig bevond aan het lastigvallen van minstens elf vrouwen tussen 2013 tot 2020. Prominente Democraten, onder wie president Biden, hadden hem opgeroepen op te stappen.

Cuomo zei in een tv-toespraak dat hij overwogen had om de aantijgingen aan te vechten, maar dat hij besloten heeft op te stappen om een langslepend juridisch gevecht te voorkomen. De tijd, geld en aandacht die zo'n zaak opeist, kunnen beter worden besteed aan de coronacrisis, zei Cuomo.

Cuomo's vertrek is definitief over twee weken. De vice-gouverneur van New York, Kathy Hochul, volgt hem daarna op. Cuomo was aan zijn derde termijn bezig en werd tot voor kort geprezen voor zijn kordate aanpak van de coronacrisis.

Ik dacht dat ik geen grenzen had overtreden, maar ik had niet door hoe ver die grenzen zijn teruggetrokken. En dat had ik wel moeten weten.

Andrew Cuomo

Cuomo zei dat hij begreep dat er woedend gereageerd is op de beschuldigingen aan zijn adres, maar dat ze niet kloppen. "Dat wil niet zeggen dat ik vrouwen niet onheus heb bejegend. Ik gaf een vrouw een knuffel en ik deed een arm om iemand heen: dat was niet goed. Ik noemde vrouwen schatje of lieverd. Ik wilde daarmee charmant zijn, maar die benamingen waren gedateerd en beledigend."

Cuomo reageerde ook op een moment in een persconferentie van vorig jaar, waar hij zich liet testen op het coronavirus. Daar zei hij tegen de vrouwelijke arts die de test afnam, dat de medische kleding die ze droeg haar wèl goed stond. "Ik probeerde grappig te zijn, maar sommige humor kan mensen tegenstaan. Ik neem hier de volledige verantwoordelijkheid voor. Ik dacht dat ik geen grenzen had overtreden, maar ik had niet door hoe ver die grenzen zijn teruggetrokken. En dat had ik wel moeten weten."

Gisteren liet één van de elf vrouwen die Cuomo beschuldigen van seksueel wangedrag van zich horen met interviews aan de tv-zender CBS News en de krant Times Union. Oud-medewerkster Brittany Commisso zei dat de gouverneur haar na een omhelzing en kussen op de wang ook een keer op de mond zoende. Ook zei ze dat ze door Cuomo is betast op een bijeenkomst in zijn ambtswoning. "Wat hij mij heeft aangedaan is een misdaad. Hij heeft de wet overtreden."

"Oneerlijk en onwaar"

In zijn toespraak ging de gouverneur niet in op de beschuldigingen van Commisso. Wel zei hij dat hij de vrouwen wilde bedanken die naar voren waren gekomen met "serieuze klachten". "Jullie hebben ons geleerd dat persoonlijke grenzen gerespecteerd moeten worden", zei hij.

Vervolgens uitte Cuomo kritiek: "Het gaat niet meer om waarheid maar om het bedrijven van politiek. Het politieke systeem is gedreven door extremen, met Twitter als publiek plein voor debat. Deze controverse is politiek gemotiveerd, oneerlijk en onwaar. Maar we moeten onze tijd en geld besteden aan zaken als de covidcrisis. Dat is een kwestie van leven en dood. Ik kan er niet de oorzaak van zijn dat we energie verspillen aan iets dat de aandacht afleidt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl