AFP
NOS NieuwsAangepast

Gouverneur New York schuldig aan seksueel wangedrag, zeggen onderzoekers

De gouverneur van de Amerikaanse staat New York, Andrew Cuomo, heeft meerdere overheidsmedewerkers seksueel geïntimideerd. Dat concludeert de de procureur-generaal van de staat na een onderzoek van bijna vijf maanden. Ook niet-overheidsmedewerkers zijn lastiggevallen. Cuomo bestrijdt de aantijgingen en zegt dat de feiten anders liggen.

Twee advocaten spraken met 179 mensen en kwamen tot de conclusie dat het kabinet-Cuomo een vijandige werkomgeving was "vol angst en intimidatie".

"Deze interviews en bewijsstukken onthulden een zeer verontrustend maar duidelijk beeld", zei procureur-generaal Letitia James op een persconferentie. "Gouverneur Cuomo heeft huidige en voormalige staatsmedewerkers seksueel lastiggevallen." Volgens haar heeft Cuomo meerdere wetten overtreden.

Meerdere Democratische partijgenoten roepen Cuomo nu op om terug te treden, onder wie president Biden. Ook Senaatsleider Chuck Schumer en Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, vinden dat hij moet opstappen.

Represailles

Cuomo viel vrouwen seksueel lastig van 2013 tot 2020, stellen de onderzoekers vast. Het ging volgens hen om seksuele intimidatie, ongewenst en ongepast betasten, kussen, knuffelen en opmerkingen die slachtoffers "diep vernederend, ongemakkelijk, aanstootgevend of ongepast" noemden.

In zeker een geval werkten de Democratische politicus en een hooggeplaatste medewerker aan represailles tegen een voormalige werknemer die hem had beschuldigd van wangedrag.

Cuomo: 'Feiten zijn anders'

Cuomo laat in een video weten dat "de feiten heel anders zijn dan hoe ze nu worden gepresenteerd". Hij ontkent dat hij schuldig is aan het wangedrag. "Ik wil dat u direct van mij hoort dat ik niemand op een ongepaste manier heb aangeraakt en geen ongepaste seksuele avances heb gemaakt. Dat is gewoon niet hoe ik ben of ooit ben geweest."

Hij zegt dat uit een eigen onderzoek, gedaan door een partijonafhankelijke advocaat, naar voren komt dat het verhaal anders ligt. Hij zegt dan ook door te gaan met zijn werk als gouverneur. "Ik heb nog heel veel werk te verzetten", waarmee hij onder meer het bestrijden van de coronapandemie bedoelde.

De advocaten interviewden behalve mensen die zich over hem hadden beklaagd ook huidige en voormalige topambtenaren, politieagenten, overige werknemers en anderen die in direct contact stonden met de 63-jarige gouverneur.

Terugtreden

Naast een justitieel onderzoek naar het wangedrag, onderzoekt het parlement van de staat ook of Cuomo kan worden afgezet. Dat onderzoek loopt al sinds maart. President Biden zei toen dat als de beschuldigingen bevestigd worden, hij zou moeten opstappen.

De Democraat heeft altijd ontkend vrouwen te hebben lastiggevallen. In maart maakte hij wel excuses. Hij zei dat zijn "speelse gedrag" onterecht is opgevat als seksuele avances.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl