NOS Sport

Wekdienst Tokio: Nageeye stunt met zilver, Lavreysen en Wild veroveren brons

De zestiende en laatste nacht van de Olympische Spelen heeft een grote Nederlandse verrassing opgeleverd bij de marathon. En bij het baanwielrennen veroverden Harrie Lavreysen en Kirsten Wild een bronzen medaille.

De nacht begon met de stunt van Abdi Nageeye. De 32-jarige Nederlander verraste met een zilveren medaille op de olympische 42,195 kilometer, achter de ongenaakbare wereldrecordhouder en titelverdediger Eliud Kipchoge.

Nageeye trad in de voetsporen van Gerard Nijboer (zilver in 1980) met zijn zilveren medaille. En tot zijn grote vreugde knokte zijn Belgische boezemvriend Bashir Abdi zich naar brons. In de slotfase van de marathon deed Nageeye er alles aan om Abdi mee te nemen naar het podium. Het leverde unieke beelden op.

Collega-marathonloper Frank Futselaar vertelt in de studio waarom Nageeye dit deed:

Baanwielrenner Lavreysen zou eigenlijk voor het absolute hoogtepunt van de nacht moeten gaan zorgen, door zijn derde gouden medaille te veroveren, maar op het onderdeel keirin moest hij genoegen nemen met brons en bleef 'Harries hattrick' uit.

Collega Wild pakte ook brons. Zij deed dat op het onderdeel omnium. Haar kans op goud had ze eigenlijk al verspeeld bij de afvalkoers (het derde onderdeel van het omnium), waar ze een foutje maakte en vroegtijdig werd uitgeschakeld. In de afsluitende puntenkoers stelde ze de bronzen plak veilig.

Bekijk hier de finale van Harrie Lavreysen, het beslissende onderdeel van het omnium met Kirsten Wild en de reacties:

Wat kunnen we nog verwachten vandaag?

Met de medailles van Nageeye, Lavreysen en Wild zitten de Spelen voor Nederland erop. We kunnen concluderen dat Nederland als zevende is geëindigd op de medaillespiegel, voor grote landen Duitsland, Italië en Frankrijk. Een knappe prestatie. Het zijn de beste Spelen ooit, als je kijkt naar aantal medailles (36), maar de Spelen van Sydney (2000) gelden nog altijd als de succesvolste vanwege meer gouden plakken (12 om 10). Bekijk de hele medaillespiegel hier.

Deze ochtend zal chef de mission Pieter van den Hoogenband terugkijken op het toernooi en technisch directeur Maurits Hendriks is vanaf 13.00 uur te gast in de studio van de NOS. Rond die tijd begint ook de sluitingsceremonie, met Sifan Hassan (goud op de 5.000 en 10.000 meter en brons op de 1.500 meter) als vlaggendraagster.

Er zijn naast Hassan nog slechts vier Nederlandse sporters aanwezig bij die ceremonie: Nouchka Fontijn, Nageeye (ook omdat hij gehuldigd gaat worden), Andrea Deelstra en Jill Holterman.

Alles is te zien op NPO 1, NOS.nl en in de NOS-app.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl