Shanne Braspennincx ANP

Zonder Laurine van Riessen, die donderdag hard ten val kwam op de keirin, maar mét olympisch kampioene Shanne Braspennincx is vrijdagochtend in het Izu Velodrome het individuele sprinttoernooi van start gegaan. Braspennincx kende in de eerste ronden geen problemen en plaatste zich eenvoudig voor de achtste finales.

Het olympische sprinttoernooi begon met een kwalificatiesessie, waarin alle vrouwen een tijd neer moesten zetten. Aan de hand van die tijd werd de indeling voor de eerste ronde opgemaakt. Braspennincx klokte de zevende tijd over 100 meter: 10,479.

Braspennincx werd vervolgens in de eerste ronde gekoppeld aan de Chinese Shanju Bao. De dertigjarige Nederlandse zette één keer aan en Bao slaagde er niet meer in om in haar wiel te komen.

Ook in de tweede ronde moest ze afrekenen met een Chinese sprintster, Tianshi Zhong. Zij gaf de nieuwe olympisch kampioene keirin, die vroeg aanging, wat meer tegenstand, maar uiteindelijk hield Braspennincx op de streep voldoende over om door te gaan naar de achtste finales.

STER reclame