Fontijn sluit loopbaan af met olympisch brons: jury wijst Price aan als winnaar Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Nouchka Fontijn is er niet in geslaagd net als vijf jaar geleden de finale van het olympisch bokstoernooi in de klasse tot 75 kilogram te bereiken. In de halve finale verloor de 33-jarige Schiedamse in een spannende en beladen partij met miniem verschil (3-2) van de Britse Lauren Price.

"Ik had liever van iemand anders verloren", bekende Fontijn, die haar loopbaan afsloot met brons. "Het is al heel lang spannend tussen ons. Je hoopt dat je vandaag je beste partij laat zien, maar dat was niet zo. En dan red je het niet. Misschien zat er vandaag niet genoeg oorlog in me?"

Na het zilver van Rio gaat Fontijn nu naar huis met brons. "Ik heb veertien jaar gebokst", blikte ze geëmotioneerd terug. "Ik had het niet willen missen. Als ik het over mocht doen, had ik misschien gekozen voor een sport die minder ellende opleverde. Boksen is wel echt een zware sport. Het is klaar nu, daar hoef je niet meer aan te twijfelen."

Fontijn stopt met olympisch brons: 'Misschien zat er vandaag te weinig oorlog in me?' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De kans op olympisch goud was natuurlijk het belangrijkste, maar ook het verleden speelde mee in de Kokugikan Arena in Tokio. Price was namelijk de vrouw, die in 2019 met een laat protest Fontijn de titel ontfutselde bij het WK in het Siberische Oelan-Oede.

Zelf was Fontijn daar overigens nuchter onder. "Mensen denken dat Lauren Price het enige is wat in mijn kop zit. Dat is niet zo", zei Fontijn al na haar gewonnen kwartfinale tegen de Canadese Tammara Thibeault. "We hebben na dat WK nog twee keer gebokst en die heb ik allebei gewonnen. Die revanche heb ik dus al gehad."

Nouchka Fontijn deelt een rake klap uit aan Lauren Price in de halve finale van het olympisch bokstoernooi. Reuters

Het was Price, in het verleden ook al wereldkampioen karate werd en bovendien tweevoudig voetbalinternational is van Wales, die het initiatief nam in de eerste ronde, maar de jury gaf het voordeel aan Fontijn. Bovendien kreeg Price, die een paar keer een kopstoot uitdeelde, een openlijke waarschuwing.

"Laat haar in paniek raken", sprak Fontijns coach en vriend Abdul Fkiri na die eerste ronde. Daarin slaagde Fontijn behoorlijk, maar de Britse liet zich ook niet onbetuigd en kreeg de tweede ronde met klein verschil op haar naam.

Nouchka Fontijn poseert met Lauren Price na haar nederlaag in de halve finales van de Olympische Spelen in Tokio. ANP

In de derde ronde deelden beide bokssters rake stoten uit, maar een duidelijk onderscheid was moeilijk te maken. Uiteindelijk kreeg Fontijn twee van de vijf juryleden achter zich (beiden met een score van 29-27), terwijl maar een jurylid zich zo duidelijk uitsprak voor Price.

Twee juryleden oordeelden dat de partij onbeslist was (28-28), maar wezen wel beiden naar Price als winnaar. "Dat was verbazend", vond bondscoach Hennie van Bemmel. "Normaal gesproken geven ze het voordeel niet aan iemand met een openbare waarschuwing. Dus dat verraste mij enigszins."

"Nouchka heeft een geweldige carrière gehad en heel veel voor onze sport betekend", blikte Van Bemmel al een beetje terug. "Een geweldige sportvrouw."

STER reclame