Advocaten Peter Schouten en Onno de Jong
NOS NieuwsAangepast

Advocaten Schouten en De Jong: 'Beveiliging rond kroongetuigen niet op orde'

Advocaten Peter Schouten en Onno de Jong hebben forse kritiek geuit op de beveiliging van de betrokken personen bij het Marengo-proces rond Ridouan Taghi. De advocaten van kroongetuige Nabil B. zeiden zich in een ingelaste persconferentie zorgen te maken over de veiligheid van de betrokkenen.

De advocaten pleitten voor een breed onafhankelijk onderzoek naar de beveiliging rondom kroongetuigen. "Om de overheid ervan te doordringen dat als men kroongetuigen wil inzetten iedereen rondom die persoon, van familie tot advocaten en andere betrokkenen, beveiligd moet worden", zo zei De Jong. "We zijn nu tot de conclusie gekomen dat Nederland daartoe niet in staat is."

Volgens de advocaten bestaat er een zeer grote kans dat fouten worden afgedekt zodat verantwoordelijken vrijuit gaan:

Advocaat Schouten over onderzoekscommissie: 'Grote kans dat fouten worden afgedekt'

De Jong sprak over "het nieuwe normaal" in de samenleving. Daarmee doelde hij op het feit dat er betere beveiliging moet komen bij processen met kroongetuigen. "Daar moeten we mee dealen als samenleving. Als dat niet lukt, moeten we niet meer werken met kroongetuigen."

De advocaten blijven erbij dat ze de voormalige Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Tjibbe Joustra niet geschikt vinden om het onderzoek naar de beveiliging rondom Peter R. de Vries te leiden. Zij achten hem niet onafhankelijk genoeg, zeiden ze in de persconferentie.

"De rol die de NCTV en ook het Openbaar Ministerie heeft gespeeld, heeft desastreuze gevolgen gehad. Sowieso bij de moord op De Vries, maar mogelijk ook bij de moord op de broer en advocaat van de kroongetuige", zo zegt Schouten.

De twee riepen op tot een breder onafhankelijk onderzoek naar de dood van De Vries, advocaat Derk Wiersum en de broer van kroongetuige Nabil B. De advocaten stellen een hoofdonderzoeker voor die geen banden heeft met de staat, de advocaten en met mensen rondom het Marengo-proces. Er werd geen naam genoemd.

Advocaat Schouten: 'Peter R. de Vries voerde gesprekken over persoonsbeveiliging':

Advocaat Schouten: 'Peter R de Vries voerde gesprekken over persoonsbeveiliging'

Volgens Schouten is er rond de beveiliging van De Vries een aantal zaken niet goed gegaan. "De dreigingsinschatting is niet juist geweest", zegt hij. "Ook is er onvoldoende gecommuniceerd tussen de overheidsinstellingen. Dat denken wij en dat moet volgens ons uit het onderzoek komen."

De advocaten stellen dat het klopt de Peter R. de Vries geen persoonsbeveiliging wenste. Hij was volgens de twee echter wel in gesprek met justitie over een vorm van beveiliging die beter bij hem zou passen. In een tekstbericht van het ministerie aan de advocaten van afgelopen maart zou staan dat de dreiging rond De Vries niet was toegenomen.

NOS op 3 legt je in de video hieronder uit waar het Marengo-proces over gaat:

Het megaproces rond Ridouan Taghi uitgelegd

De persconferentie werd ingelast na een gesprek met de hoogste ambtenaar van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Volgens de twee advocaten kwamen de twee partijen niet tot elkaar over hoe het onderzoek moet worden gedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl