RIVM: vaccins beschermen bij alfavariant tegen overdracht coronavirus
De coronavaccins zijn zeer effectief bij het verminderen van de overdracht van het coronavirus. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers van het RIVM dat vandaag gepubliceerd wordt. Het was al bekend dat volledige vaccinatie goed beschermt tegen het oplopen van SARS-CoV-2 en tegen ernstige ziekte, ziekenhuisopname en sterfte.
Belangrijke kanttekening is wel dat in de onderzoeksperiode de alfavariant van het coronavirus dominant was in Nederland. Maar naar verwachting zijn de bevindingen van de onderzoekers tot op zekere hoogte ook van toepassing op de veel besmettelijkere deltavariant.
De onderzoekers van het RIVM hebben bekeken hoe vaak een volledig gevaccineerde persoon binnen het eigen huishouden andere personen besmet. Dat hebben ze vergeleken met hoe vaak ongevaccineerde personen anderen binnen hun eigen huishouden besmetten.
Volledig gevaccineerden die zelf - ondanks een veel kleinere kans om het virus op te lopen - toch besmet raakten met het virus infecteerden 11 procent van hun huisgenoten. Ongevaccineerde personen die zelf besmet waren met SARS-CoV-2 droegen het aan 31 procent van hun huisgenoten over.
Veel kleinere kans
Gecorrigeerd voor leeftijd, vaccinatiestatus van de huisgenoten én voor de maand van het jaar, concluderen de wetenschappers dat de kans om binnen een huishouden besmet te worden door een volledig gevaccineerd persoon 71 procent kleiner is dan door een ongevaccineerd persoon. Binnen een huishouden is de blootstelling hoog vergeleken met veel andere situaties.
Gevaccineerde huisgenoten van besmette personen liepen een 75 procent kleinere kans om geïnfecteerd te raken dan ongevaccineerde huisgenoten.
Na gedeeltelijke vaccinatie van een besmet persoon draagt die het virus nog over aan 29 procent van zijn huisgenoten. Eén prik van het vaccin waarvan er twee nodig zijn helpt dus nauwelijks tegen overdracht van het virus.
Deltavariant
De aanzienlijke bescherming die de vaccins bieden tegen doorgifte van het virus binnen huishoudens betekent goed nieuws. Maar het is natuurlijk wel de vraag in hoeverre dat ook opgaat voor de veel besmettelijkere deltavariant.
"Met de deltavariant gaat het er waarschijnlijk wat anders uitzien", zegt hoofdonderzoeker Brechje de Gier. "Maar we kunnen daar geen harde uitspraken over doen op basis van deze data. Dit onderzoek toont aan dat vaccinaties heel goed werken tegen overdracht van het virus en dat is voor het eerst zo duidelijk bewezen."
Wat weten we over de deltavariant? NOS op 3 legt het uit:
Susan van den Hof, hoofd epidemiologie en surveillance van infectieziekten van het RIVM vult aan: "De data zouden inderdaad anders kunnen uitpakken, maar die vaccineffectiviteit wordt niet opeens nul. Het is aannemelijk dat het met de deltavariant op dezelfde manier zal werken, maar met wat lagere bescherming. Hoeveel precies is nu niet te zeggen", zegt ze.
"Het geeft nog eens aan hoe belangrijk het is om je volledig te laten vaccineren. Om jezelf te beschermen en om je omgeving te beschermen."