Iemand wordt gevaccineerd tijdens een speciaal vaccinatieprogramma in de NDSM-loods
NOS Nieuws

Gevaccineerd en gezond? Dan nauwelijks kans op ziekenhuisopname vanwege corona

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

Wie volledig gevaccineerd is én geen andere aandoeningen heeft, loopt nauwelijks kans om met covid-19 in een ziekenhuis opgenomen te worden. Laat staan op een intensive care.

Het merendeel van de gevaccineerde patiënten die met covid-19 in het ziekenhuis belanden, heeft onderliggend lijden zoals ernstig overgewicht, diabetes of hartaandoeningen. Daardoor liepen ze extra risico op ziekenhuisopname vergeleken met gezonde gevaccineerden. Bovendien waren de meeste gevaccineerde covid-patiënten in het ziekenhuis boven de 60.

Dat blijkt uit een nieuwe rondvraag door de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose. Vorige week meldde de NOS al op basis van een eerdere rondvraag van de longartsen dat het percentage volledig gevaccineerden dat desondanks met covid-19 in het ziekenhuis belandde beneden de tien lag.

Gevaccineerden lopen niet alleen een veel kleiner risico op ziekenhuisopname dan ongevaccineerden: de kans dat iemand die volledig gevaccineerd is toch het coronavirus oploopt ligt - afhankelijk van de vaccins - 60 tot 80 procent lager dan voor een ongevaccineerde.

Verpleegafdelingen

Driekwart van de Nederlandse ziekenhuizen reageerde op deze tweede rondvraag van de longartsen. Samen namen ze in de onderzoeksperiode, die twee weken beslaat, 69 patiënten met covid-19 op hun verpleegafdelingen op die al minstens twee weken volledig gevaccineerd waren.

Bijna driekwart van hen leed ook aan andere ziekten. Vier van de vijf patiënten waren ouder dan 60 jaar. Ruim een kwart van de gevaccineerde patiënten die toch met covid-19 werd opgenomen in het ziekenhuis, had voor zover bekend geen andere ziekte.

Van de 90 patiënten die in de deelnemende ziekenhuizen op de IC werden opgenomen was 8 procent ten minste twee weken volledig gevaccineerd.

Die 8 procent viel uiteen in 6 procent van de totale groep die én volledig gevaccineerd was én 60+ was en/of aan andere ziekten leed. 2 procent (twee mensen) van de 90 IC-patiënten was volledig gevaccineerd, jonger dan 60 en ogenschijnlijk gezond.

Er liggen nu 719 mensen met corona in het ziekenhuis, meldde het LCPS eerder vandaag. De piek in het aantal opnames lijkt volgens het RIVM achter de rug. De afgelopen weken steeg het aantal opnames nog vanwege het toen nog oplopende aantal besmettingen door onder meer de delta-variant.

Hoe zit het ook alweer met die variant? NOS op 3 legt het uit:

De dominante deltavariant, uitgelegd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl