Handbalsters overklast door Frankrijk in kwartfinale olympisch toernooi

Het is de Nederlandse handbalsters niet gelukt door te dringen tot de halve finales van het olympisch toernooi. Net als vijf jaar geleden was Frankrijk te sterk: 32-22.

Handbalgrootmacht Frankrijk is tweevoudig olympisch kampioen en tweevoudig wereldkampioen. Bij de Spelen in Rio de Janeiro verloor Nederland van Frankrijk in de halve finale met 24-23.

In Tokio had Nederland genoeg vertrouwen opgedaan in de groepsfase. De regerend wereldkampioen speelde goed en won vier wedstrijden, alleen rivaal Noorwegen was te sterk.

Pak slaag

Dat goede spel van Nederland was in de eerste helft tegen Frankrijk ver te zoeken. De handbalsters waren slordig in de aanval en bijna ieder schot werd gekeerd door keepster Amandine Leynaud.

Aan de andere kant had Tess Wester nauwelijks antwoord op de aanvalskracht van Frankrijk, dat Nederland een pak slaag gaf in de beginfase. Na ruim tien minuten keek Nederland tegen een achterstand aan van negen doelpunten: 12-3.

Blessure Abbingh

Alsof dat nog niet erg genoeg was voor Oranje, moest de ploeg ook nog eens verder zonder Lois Abbingh. De topscorer van Nederland, die in de laatste groepswedstrijd tegen Montenegro nog rust kreeg, strompelde na zeven minuten spelen naar de kant en kon niet meer in actie komen.

Lois Abbingh verlaat geblesseerd het veld tegen Frankrijk

Na zo'n twintig minuten spelen werd ook Frankrijk wat slordiger. Nederland kwam terug tot 11-16, mede dankzij Rinka Duijndam, die in het doel werd gezet in plaats van Wester, en een fel verdedigende Nycke Groot.

Toch was het niet genoeg en de ploegen gingen de rust in met een comfortabele voorsprong voor Frankrijk: 19-11.

Lijdensweg

In de tweede helft was de taak voor Nederland helder: doelpunten maken. Dat lukte in de beginfase aardig, maar het spel was te zwak om het Frankrijk echt moeilijk te maken. Na tien minuten stond het 23-17.

Ook in het vervolg kwam Oranje niet in hun spel. De wedstrijd mondde uit in een lijdensweg voor Oranje. Frankrijk nam de tijd om aan te vallen en de Nederlanders hadden verdedigend weinig in te brengen tegen het sterke spel van cirkelspeelster Pauletta Foppa. Met nog elf minuten op de klok was het verschil tien goals: 29-19.

Afscheid Groot

Het verlies tegen Frankrijk betekent het einde van de handbalcarrière van Nycke Groot. In januari 2019 zette de handbalster al een streep door haar carrière als Oranje-international, maar na een telefoontje van bondscoach Emmanuel Mayonnade eind vorig jaar begon het toch weer te kriebelen bij Groot.

Vlak daarna liet de middenopbouwspeelster al weten na dit seizoen te stoppen met handbal, wat haar na de verloren kwartfinale tegen Frankrijk zwaar viel. "Het is heel jammer om het zo af te sluiten," zei de huilende Groot na afloop. "Ik heb er tot vandaag zo enorm van genoten. Over een uur ben ik enorm trots en kan ik er anders naar kijken, maar nu ben ik heel teleurgesteld."

Bekijk in de carrousel de reacties van Nycke Groot en Danique Snelder:

Bondscoach Emmanuel Mayonnade: "Ik weet niet waarom, maar alles ging mis. Misschien waren we te bang voor de tegenstander. Misschien waren we niet goed voorbereid. Maar ik had vooraf het idee dat alles goed was. In de eerste tien minuten ging werkelijk alles mis. De wedstrijd was in mijn overtuiging toen zeker nog niet gespeeld, alles was nog mogelijk. Maar als je een wedstrijd zo slecht begint, heb je niet veel kans meer om te winnen."