De handbalsters hebben op de Olympische Spelen hun plek in de kwartfinales veiliggesteld. Ook van Angola werd gewonnen (37-28), dat al dertig jaar tot de absolute top behoort in Afrika.

Zo overtuigend als tegen Japan en Zuid-Korea was deze zege niet, maar met nog een aantal belangrijke wedstrijden voor de boeg was het ook belangrijk dat Nederland de boel heel hield tegen de sterke Afrikaansen.

Want bondscoach Emmanuel Mayonnade moet zuinig zijn op zijn selectie, die zonder Estavana Polman, Delaila Amega en Yvette Broch naar Tokio moest. Dus moet hij voorzichtig doen met oudgediende Nycke Groot, die sinds haar terugkeer in de nationale ploeg laat zien nog van grote waarde te kunnen zijn.

Veel fysieke kracht

Angola is mondiaal gezien geen topland, maar geeft zich met enorm veel fysieke kracht in de ploeg niet zo snel gewonnen. Zo staan er al drie speelsters van boven de 1,90 meter binnen de lijnen. En die zijn ook zeker niet te beroerd om zo nu en dan de duels eens lekker aan te gaan.

Bekijk hieronder de reacties van Rinka Duijndam, Nycke Groot en Kelly Dulfer:

Handbalsters vol vertrouwen na drie zeges: 'Onwijs goed gevoel met het team' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

"Ze zijn onwijs sterk en af en toen niet bewust van hun eigen kracht en snelheid", merkte Groot. "Soms is dat gewoon gevaarlijk. Maar het viel vandaag wel mee."

Nederland schoot uit de startblokken, maar wist in de eerste helft maar geen gat te slaan. Laura van der Heijden bepaalde de ruststand twee seconden voor de zoemer op 17-15, nadat Angola zelfs de kans had gekregen gelijk te maken.

Kelly Dulfer wordt hard aangepakt Reuters

In een sterke fase vlak na rust nam Oranje die afstand wel. Met keepster Rinka Duijndam tussen de palen, nadat Tess Wester haar niveau uit de openingsfase niet had vastgehouden, en de makkelijk scorende Bo van Wetering (7 goals) en Lois Abbingh (6) werd de tegenstander kapot gespeeld.

De laatste twee groepswedstrijden zijn tegen Montenegro en Noorwegen. De kwartfinales zijn op 4 augustus. "Ik heb Noorwegen zien spelen, dat zit ook aardig lekker in het toernooi", keek Kelly Dulfer al vooruit.

STER reclame