Handbalsters in kwartfinales tegen Frankrijk na nipte zege op Montenegro

De Nederlandse handbalsters hebben hun laatste groepswedstrijd op de Olympische Spelen tegen Montenegro gewonnen: 30-29. Nederland is daarmee tweede geworden in de groep en stuit woensdag in de kwartfinales op Frankrijk, de nummer drie uit groep B.

Handbalgrootmacht Frankrijk is tweevoudig olympisch kampioen en tweevoudig wereldkampioen. Bij de Spelen in Rio de Janeiro van vijf jaar geleden versloeg Frankrijk de Nederlandse handbalsters in de halve finale met 24-23.

Nederland en Montenegro waren al zeker van de kwartfinales, maar beide ploegen speelden desondanks vol op de aanval. Het leverde een aantrekkelijke handbalwedstrijd op.

Rust voor Abbingh

Bondscoach Emmanuel Mayonnade gaf topscorer Loïs Abbingh rust met het oog op het vervolg van het toernooi. Abbingh werd niet erg gemist, want na een gelijkopgaand begin liep Oranje langzaam weg bij Montenegro.

Een groepsfoto van de Nederlandse handbalsters na de zege op Montenegro

Na een 17-12 ruststand denderde Oranje met dynamisch aanvalsspel in een hoog tempo in vijftien minuten door naar 25-16. De zege leek al bijna binnen, maar Montenegro knokte zich toch nog helemaal terug in de wedstrijd. In de laatste minuut was het verschil nog maar één doelpunt, maar de zege gaf Nederland niet meer uit handen.

Pikant duel voor bondscoach Mayonnade

Voor de bondscoach van Nederland, de Fransman Mayonnade, wordt het duel met Frankrijk natuurlijk speciaal. Mayonnade is tevens trainer van de Franse club Metz, waarvoor ook Debbie Bont speelt. "De coach moet er toch wel het een en ander van weten", lachte Bont na de wedstrijd. "Ik ben benieuwd naar de tactiekbesprekingen."

De Volendamse verwacht geen makkelijke wedstrijd tegen de handbalgrootmacht: "Het is een sterke tegenstander, ze spelen snel en fysiek en hebben goeie keepsters. Ze hebben twee keer ongelukkig verloren in de poule, dus het wordt gewoon een lastige wedstrijd."

Voor Merel Freriks had het niet veel uitgemaakt of Frankrijk of Rusland de tegenstander was geworden. "Alle landen zijn hier moeilijk. Maar ik denk dat Frankrijk niet voor niets derde in de poule is geworden. We hebben zeker een kans."