Liemarvin Bonevacia heeft de olympische finale op de 400 meter bereikt. De 32-jarige Curaçaose sprinter moest na zijn derde plaats in een Nederlands record van 44,62 seconden wachten of zijn tijd voldoende was om tot de twee snelste verliezers te behoren. Dat bleek na drie halve finales het geval. De finale van de 400 meter is donderdag.

Bonevacia is de eerste Nederlandse sprinter die een olympische finale op de 400 meter haalt. De Nederlandse recordhouder trof in Japan een sterk deelnemersveld in zijn race, met oud-wereldkampioen en voormalig olympisch kampioen Kirani James uit Grenada en de Colombiaan Anthony Jose Zambrano.

Een droom

James won de race in 43,88 seconden, Zambrano finishte in 43,93 als tweede. "Ik heb hier geen woorden voor", stamelde Bonevacia, die aan zijn derde Olympische Spelen bezig is. "Het is een droom, een droom. Ik heb hier heel hard voor gewerkt en alles op alles gezet. Ik niet hoe ik het moet zeggen, maar ik ben blij!"

Bonevacia door het dolle heen met finaleplaats: 'Ik heb geen woordjes, man'

Tijdens de Olympische Spelen van 2012 en 2016 strandde Bonevacia in de halve finales. Bonevacia: "Ik behoor gewoon tot de beste acht van de wereld. Ik doe dit ook om een inspiratie te zijn voor kinderen. Geloof in je dromen!"

Bonevacia: "Ik heb alles laten zien wat ik kon doen. Als ik niet naar de finale had gemogen, was het niet mijn dag geweest. Echt een droom."

Dobber redt het niet

Jochem Dobber lukte het niet de eindstrijd te bereiken. De atleet uit Santpoort eindigde in de derde en laatste halve finale als zesde in 45,48. Ook olympisch kampioen Wayde van Niekerk werd uitgeschakeld. Hij finishte net voor Dobber.

Dobber strandt in halve finales: 'Ik had gehoopt op meer'

"Liemarvin is echt een voorbeeld voor me", vertelde Dobber na zijn race. "Maar ja, mijn race: ik weet het niet. Ik had gehoopt op meer, want ik ben het hele seizoen heel constant geweest. Ik probeerde het wel, maar het komt er nu niet uit."

STER reclame