De Nederlandse hockeyvrouwen hebben in de kwartfinales van het olympische toernooi met 3-0 gewonnen van Nieuw-Zeeland. Het bereiken van de halve finales komt voor de nummer één van de wereld niet als een verrassing, aangezien het laatste verlies van Nederland tegen Nieuw-Zeeland uit 1953 dateert.

In de halve finale neemt Oranje het op tegen Groot-Brittannië dat later op de dag met shoot-outs won van Spanje. De halve finale wordt een reprise van de finale van Rio in 2016, toen won Groot-Brittannië van Nederland op shoot-outs. En ging de derde olympische titel op rij voor Oranje niet door.

Eenvoudige halve finale

Vanaf het eerste fluitsignaal liet Oranje er geen gras over groeien en toonde het in de eerste helft al meteen het niveauverschil met de Nieuw-Zeelandse vrouwen. Een formidabele actie van Laurien Leurink, die via de rechterkant de cirkel binnenkwam en in een beweging haar verdediger uitspeelde, luidde na zeven minuten spelen de 1-0 in.

Leurink kreeg de bal voor het doel bij Lidewij Welten, die zichzelf wist te ontdoen van haar verdediger en zo de bal binnen kon tikken.

In het tweede kwart hield Nederland het overwicht, maar moest keepster Josine Koning wel met d'r kleine teen de gelijkmaker bij een Nieuw-Zeelandse strafcorner voorkomen.

Niet veel later hield de Nieuw-Zeelandse verdediger Megan Hull op de sleeppush van Caia van Maasakker de bal uit het doel met haar hoofd (en kon dankzij haar helm gewoon verder hockeyen) en kon Frédérique Matla vanaf de strafbalstip de score verdubbelen.

Gezien de kansen en het aantal gekregen strafcorners (5) ging Oranje met 'slechts' 2-0 de rust in.

Matla benut de strafbal en maakt daarmee haar achtste doelpunt dit toernooi Reuters

Na rust speelden de hockeysters rustig verder en wist Oranje weer een strafcorner te versieren. De Nieuw-Zeelandse verdediging concentreerde zich, niet geheel onlogisch, volledig op Matla die naast Lauren Stam op de kop stond.

De bal ging naar Stam en met genoeg tijd en ruimte om te pushen maakte ze haar eerste goal dit toernooi. Stam zette daarmee de eindstand van 3-0 op het scorebord.

"Natuurlijk is het belangrijk die wedstrijd te winnen met een lekker doelpuntverschil. Ik geloof dat we er meer hadden kunnen maken. Maar 3-0 in de kwartfinale van de Olympische Spelen is natuurlijk mooi, mij hoor je niet klagen", reageerde Matla na afloop.

Stunt van India

De andere halve finale gaat tussen Argentinië en - tegen alle verwachtingen in - de ploeg van bondscoach Sjoerd Marijne: India. "Ik geloof het gewoon nog niet", stamelde een emotionele bondscoach na de wedstrijd. "Zo zie je maar weer dat dromen kunnen uitkomen. Ik ben zo blij voor die meiden, die zitten dag en nacht in het sportcentrum."

India versloeg de nummer twee van de wereldranglijst, Australië, met 1-0 doordat Gurjit Kaur de enige strafcorner voor India benutte.

Op woensdag 4 augustus worden de halve finales gespeeld. Om 3.30 uur Nederlandse tijd speelt Nederland tegen Groot-Brittannië en om 12.00 uur neemt Argentinië het op tegen India.

STER reclame