NOS Voetbal

Andere Tijden Sport: Royston Drenthe was even God in Madrid

Andere Tijden Sport: Royston Drenthe, living in the fast lane

"Spijt van wat?", zegt Royston Drenthe. "Voor mezelf heb ik een fantastische carrière gehad. Ik ben superblij hoe het is gegaan. Het had ook anders kunnen lopen, maar alles gebeurt met een reden. Dit is mijn lot."

Nog maar 34 jaar is hij en nog steeds profvoetballer. Niet meer op het niveau van ooit. Sinds januari van dit jaar is Drenthe actief voor Racing Murcia in de Tercera División, de derde divisie van Spanje, nu het vijfde Spaanse niveau. Daar is hij gelukkig.

In Andere Tijden Sport blikt Drenthe vanuit Murcia, een stad in het zuidoosten van Spanje, terug op de meest hectische fase van zijn loopbaan.

Jongen van dertien miljoen

Na een seizoen in het eerste elftal van Feyenoord groeide Drenthe in de zomer van 2007 uit tot de man van het toernooi voor Jong Oranje op het EK in eigen land. De Nederlandse talenten werden met bondscoach Foppe de Haan voor het tweede jaar op rij Europees kampioen.

Drenthe verdiende met zijn spel een transfer naar Real Madrid. Dertien miljoen euro legde de Koninklijke voor de 20-jarige linkspoot neer.

Drenthe trots op bewogen carrière: 'Waarvan moet ik spijt hebben?'

Opeens had de jonge Rotterdammer zes nullen op zijn bankrekening staan, opeens had hij een huis met een binnen- en buitenzwembad in Madrid, opeens had hij meerdere exemplaren van zijn favoriete auto, de Audi Q7, op zijn parkeerplaats staan. En reed hij in een Porsche, in een Ferrari. Het ging hard, zo hard. "Living in the fast lane."

Spaanse politie

Twee weken na zijn presentatie kwam Drenthe al in aanraking met de Spaanse politie. Hij botste diep in de nacht bij het keren van zijn auto op een andere wagen. Dat bleek een politieauto te zijn. Het voorval haalde alle kranten.

"We waren twee dagen vrij en Robinho nodigde ons uit om bij hem gezellig wat te eten en te drinken", vertelt Drenthe. "Daarna hadden we met het team, een mannetje of dertien, bij Kapital afgesproken, een discotheek."

Drenthe stapte in zijn Q7 en zag opeens een brandweerwagen met zwaailichten aankomen. "Ik moest terug en zonder te kijken draai ik naar links. Knal ik vol op een politieauto."

Drenthe merkte na ongeluk met politie: 'Als speler van Real ben je God'

Volgens de officiële lezing, die ook in de kranten stond, had Drenthe niet gedronken. Hij weet wel beter. "Ik had een drankje op."

Gelukkig voor Drenthe, die nog geen Spaans sprak, bood een door hem snel gebelde medewerker van Real uitkomst. Hij hoefde ter plekke geen blaastest te doen en alles werd op het politiebureau geregeld. "Als speler van Real ben je een God", ondervond Drenthe zo al in zijn eerste weken in Madrid.

Van contract bij Madrid tot contract bij Murcia

Op het veld kende Drenthe een goede start, dus een misstap erbuiten werd hem snel vergeven. In de wedstrijd om de Spaanse Supercup tegen Sevilla gaf Drenthe met een prachtig schot van afstand zijn visitekaartje af.

En in zijn eerste jaar bij Real, met toen ook Wesley Sneijder, Arjen Robben en Ruud van Nistelrooij in het team, werd hij zelfs kampioen van Spanje.

Royston Drenthe viert feest met Wesley Sneijder (m) en Robinho (r) na een Real-goal tegen Atlético in 2007

Daarna werd het minder. De goede feestjes werden talrijker dan de goede wedstrijden. Zijn auto's gingen sneller dan zijn ontwikkeling. Hij werd zelfs uitgefloten, kreeg last van faalangst.

Na een huurverband bij Hércules CF in La Liga, bij Everton in de Premier League en na een overgang naar Alania Vladikavkaz, Reading, Sheffield Wednesday, Erciyesspor en Baniyas was het even voorbij.

Voorbeelden Ramos en Ronaldo

Drenthe zocht het avontuur, was rapper, acteur, ging weer voetballen bij Sparta, bij Kozakken Boys en dook dit jaar opeens weer op bij Racing Murcia. Aan zijn teamgenoten vertelt hij over Cristiano Ronaldo en Sergio Ramos.

"Die deden altijd extra oefeningen", vertelt Drenthe uit eigen ervaring. "Ik keek naar ze en ging naar huis, want ik had er geen zin in. Ze waren nog een uur bezig en ik ging weg. Maar uiteindelijk..."

De 36-jarige Ronaldo en de 35-jarige Ramos spelen nog steeds in de top, Ronaldo bij Juventus en Ramos sinds deze zomer bij Paris Saint-Germain. Drenthe tekende een nieuw tweejarig contract bij Racing Murcia. "Ik verdien gewoon goed", zegt hij. Geen salaris met zes nullen meer. Dat niet. "Geen Real-salaris, haha."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl