Royston Drenthe in actie bij Kozakken Boys
NOS Voetbal

Van voetballer tot acteur: de vele gezichten van octopus Drenthe

  • Eline de Zeeuw

    redacteur Sport & Buitenland

  • Eline de Zeeuw

    redacteur Sport & Buitenland

Ooit speelde hij in het shirt van Real Madrid, tegenwoordig staat hij op de amateurvelden van Werkendam. Bij Kozakken Boys is Royston Drenthe bezig aan zijn derde voetballeven.

Het is wat anders dan spelen in een uitverkocht Santiago Bernabéu, geeft de 32-jarige Rotterdammer met gevoel voor understatement toe. "Maar dat stukje behoort tot het verleden. Dat is daar. Niemand heeft me gedwongen te spelen voor Kozakken Boys. Ik wilde dat zelf en ga er honderd procent voor."

In 2017 ruilde de eenmalig international zijn achtbaan van een profbestaan in voor dat van rapper Roya2Faces. Nog geen anderhalf jaar later maakte hij een verrassende comeback bij Sparta. Toen zijn contract bij de Rotterdamse club afgelopen zomer niet werd verlengd, besloot hij zich aan te sluiten bij de club uit de tweede divisie.

Op het veld in Noord-Brabant is het vaak wat winderig vindt Drenthe, maar hij heeft het er naar zijn zin. Bovendien heeft het voordelen om amateurvoetballer te zijn.

Heeft hij in het weekend de bloemetjes buitengezet - "bij de profs wat minder gebruikelijk" - dan zweet hij de kater er op de maandagavondtraining weer uit. "Het duurt allemaal wat langer als je ouder bent, hè."

Monster

Nog altijd maakt de linkspoot indruk. Hersteld van een maandenlange blessure scoorde hij na de winterstop tegen koploper HHC Hardenberg en het jeugdelftal van zijn oude club Sparta.

Volgens zijn coach Rick Adjei traint Drenthe als een monster en geldt hij als voorbeeld voor de andere jongens. Hij is beleefd bovendien. Drenthe spreekt zijn vier jaar oudere coach consequent aan met 'u'.

"Buiten zijn kwaliteiten om merk je niet dat hij voor clubs als Feyenoord en Real Madrid heeft gespeeld. Het is een heel prettige jongen", zegt een tevreden Adjei.

Oktober 2009: Royston Drenthe (Real Madrid) in duel met Marco Borriello (AC Milan)

Waar Drenthe na zijn stoppen in 2017 flink in de breedte aankwam, oogt hij nu topfit. "Op een gegeven moment woog ik rond de 95 kilo. En ik ben maar een kleine man, hè!"

Hij probeert nu elke dag een gymsessie van anderhalf uur te 'pakken', op Instagram doet hij verslag van zijn fit journey. "Het is een lifestyle geworden. Ik ben nu ook vader, het draait niet meer alleen om mij. Gezondheid is enorm belangrijk en dat wil ik ook meegeven aan de mensen van wie ik houd."

GTST?

Rappen, waar hij voetbal drie jaar terug voor opgaf, heeft geen prioriteit meer. "Muziek wordt op een laag pitje gemaakt. Ik word ook ouder en ik vind andere dingen leuk."

Stilzitten doet hij niet. Drenthe heeft een kledingzaak, een parfumerie met zijn beste vriend en binnenkort is hij te zien op televisie. Royston Drenthe is nu ook acteur. "Ik kan er nog niet veel over zeggen, maar het moment is bijna daar", zegt hij geheimzinnig. "Mensen vragen me steeds of ik de rol van Arnie in Goede Tijden Slechte Tijden ga invullen, maar we verschillen wel heel erg van huidskleur."

Hij lacht, het acteren kwam toevallig op zijn pad, maar Drenthe was gelijk enthousiast. "Zeker toen ik casting ging doen en die gasten vervolgens perplex stonden. Ze zeiden: heb jij al geacteerd joh? Ze vonden dat ik het erg goed deed. Die rol heb ik dus met beide handen gegrepen."

Royston Drenthe bij Kozakken Boys

Roya2Faces, het is niet zomaar een artiestennaam. Drenthe is een man met meerdere gezichten. Hij is voetballer, vader, ondernemer, rapper en acteur. Je vraagt je toch een beetje af: neemt hij zichzelf nou serieus of juist helemaal niet?

"Ik doe mezelf in ieder geval nooit tekort. Mijn vrienden noemen me ook wel eens de octopus. Ik grijp alles aan waarvan ik denk dat ik er wat mee kan en volgens mij krijg je dan de beste Royston."

Een eventuele terugkeer naar het profvoetbal sluit hij dan ook niet helemaal uit. "Natuurlijk denk ik dat je op een gegeven moment eerlijk tegen jezelf moet zijn. Maar je weet nooit wat er op je pad komt. Het balletje blijft toch rond."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl