Een herdenkingsplek bij een voormalige kostschool in Kahnawake EPA

In de Canadese hoofdstad Ottawa hebben honderden demonstranten opgeroepen tot een onderzoek naar de kostscholen voor kinderen van inheemse volkeren. De betogers zijn boos na de vondst van honderden anonieme graven bij verschillende voormalige internaten, de afgelopen maanden.

Het protest ging van het kantoor van premier Trudeau richting het ministerie van Justitie in Ottawa. Honderden mensen kwamen af op een oproep van de sociaaldemocratische Nieuw-Democratische Partij. Volgens parlementslid Mumilaaq Qaqqaq, afkomstig uit het noordelijke territorium Nunavut, hebben de inheemse volkoren "waarheid en gerechtigheid nodig".

Ze pleit voor een speciale aanklager en een volledig onderzoek, met internationale waarnemers, naar de "misdaden van Canada tegen inheemse volkeren". Ook haalde ze uit naar premier Trudeau en minister Lametti van Justitie. Volgens haar moeten zij actie ondernemen en starten met een onderzoek.

Tot in de jaren 90 werden zo'n 150.000 kinderen van inheemse volkeren gedwongen naar de scholen gestuurd, waar leerlingen slachtoffer werden van fysiek en seksueel geweld van directeuren en docenten. Onder dwang moesten ze hun huis, familie en cultuur achter zich laten en op school was het spreken van de moedertaal verboden.

Sinds eind mei zijn meer dan duizend anonieme graven gevonden in de omgeving van scholen. Een onderzoekscommissie concludeerde eerder dat de Canadese regering deelnam aan een "culturele genocide". Vermoedelijk zijn meer dan 4000 mensen gestorven, onder meer door ondervoeding en infectieziekten.

STER reclame