AFP
NOS Sport

Slechts één judomedaille in Tokio: 'Bijna niemand heeft absolute topvorm laten zien'

Net als vijf jaar geleden keert de Nederlandse judoploeg met slechts één bronzen medaille terug naar Nederland. In Tokio veroverde Sanne van Dijke het brons in de klasse tot 70 kilogram. Vijf jaar geleden in Rio de Janeiro was het Anicka van Emden die het brons pakte voor Nederland.

"Een keer brons in Tokio is echt te weinig", vertelt de oud-judoka en NOS-analiste. "We hebben zeker vijf judoka's die absolute wereldtop zijn, dus er zit echt kwaliteit in de ploeg. Ik verbaas me hier echt over, want niemand heeft echt zijn absolute topvorm laten zien in Tokio. De judobond zal dit goed moeten evalueren."

Centralisatie?

Volgens voormalig judotrainer Cor van der Geest is het gebrek aan medailles te wijten aan de centralisatie van het judo in Nederland. Na Rio werd op Papendal een centrale trainingslocatie ingericht voor het judo. "Dat werkt dus niet", vertelde Van der Geest in Radio Olympia op NPO Radio 1.

"Dat vind ik te makkelijk", aldus Van Emden. "Voor sommige judoka's is Papendal echt een succesformule gebleken: kijk maar naar Sanne van Dijke en ook Tornike Tsjakadoea. Zij floreren echt bij de centralisatie. Het zorgt voor rust, regelmaat en reinheid en dat is goed voor de ontwikkeling van topsporters."

Van Emden verbaasd over Nederlandse judoka's: 'Wil om te winnen heb ik niet gezien'

Daarbij verwijst Van Emden ook naar de vijf bronzen medailles die Nederland pakte op de WK judo twee maanden geleden. "Als die centralisatie niet zou werken, was er geen ontwikkeling bij de judoka's en die ontwikkeling zie je wél. Alleen in Tokio niet. Bijna niemand heeft daar een absolute topvorm laten zien."

Slechte prestaties

Ook bondscoach Maarten Arens baalde van de Nederlandse prestaties in Tokio, maar hij is wel tevreden over de ontwikkeling van de Nederlandse ploeg. "Onze ambitie was twee medailles. Te veel mensen hebben hun niveau niet gehaald. Waar ligt dat aan? Verschillende dingen, toch ook de spanning. Zowel bij veteranen als Henk Grol als bij de debutanten. Ik denk dat de impact van Spelen toch groter is dan wij denken."

Daar zijn Van der Geest en Van Emden het ook mee eens: de Nederlandse judoka's hebben niet goed gepresteerd. "Er was te weinig energie en technisch was het ook niet goed", aldus Van der Geest. "Dan moet je het vechtend oplossen, op karakter en dat was ook niet goed. Het was allemaal net niet."

De oud-judotrainer pleit daarom voor een frisse wind bij de judobond. "Je hebt gewoon een ander geluid nodig. Bijvoorbeeld met oud-judoka Mark Huizinga voor het technische aspect en judotrainer Marjolein van Unen voor de verbinding. Dat zou mijn voorkeur hebben."

Bondscoach Arens heeft daar geen boodschap aan. "Ik kan er niet zoveel mee. Het is niet aan mij om die beslissingen te nemen bij de judobond. Het is altijd dezelfde kritiek en het komt ook altijd van dezelfde mensen. En als je een WK-medaille haalt, hoor je niets."

Bondscoach Arens niet onder de indruk van kritiek: 'Ik kan er niet zoveel mee'

Van Emden miste in Tokio toch echt de strijdlust. "Je doet een vechtsport, dan moet je strijdend ten onder gaan. Dan ga je niet op de grond liggen, je geeft gewoon niet op, hoe kapot je ook bent. Ik heb de wil om te winnen bij veel judoka's niet gezien. Ze straalden niet uit dat ze hier kwamen om te winnen, terwijl sommigen dat wel heel hard hebben geroepen."

Superman

Daarmee doelt Van Emden onder anderen op Noël van 't End. Hij werd in 2019 in Japan wereldkampioen, bracht net voor de Olympische Spelen een biografie uit met de titel 'Superman'. "Eigenlijk best arrogant, want hij moest het nog wel laten zien", aldus Van Emden.

"Je bént nog geen superman. Maar ook bij Guusje Steenhuis bijvoorbeeld miste ik vechtlust. Ik denk dat de judoploeg iemand mist die judoka's met beide benen op de grond kan houden. Dat kon Cor bijvoorbeeld altijd heel goed."

Toch zijn er ook olympische lichtpuntjes, volgens Van Emden en Van der Geest. "Vooral Tsjakadoea heeft het ontzettend goed gedaan. En natuurlijk Sanne van Dijke. Ze was niet in topvorm, maar ze sleept er dan wel een bronzen medaille uit."

Koppies

Ook bondscoach Arens roemt de prestaties van Van Dijke en Tsjakadoea. "We starten heel goed en daarna komt er niets. Van Dijke gelukkig wel, maar Van 't End dan weer niet. Het is toch spanning en druk. Het zijn ook niet allemaal dezelfde fouten die zijn gemaakt. Op een WK lukt het wel en hier niet. Natuurlijk ben ik gefrustreerd."

Dus wat betekent dat voor de volgende Spelen, over drie jaar in Parijs? "De meeste judoka's zullen doorgaan en er komt nog veel talent aan", aldus Van Emden. "Aan de kwaliteiten ligt het echt niet bij Nederland. Het is volgens mij echt de mindset. Het zit in de koppies."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl