Tornike Tsjakadoea heeft een geweldige judodag in Tokio net niet kunnen bekronen met een bronzen olympisch medaille in de klasse tot 60 kilogram. Hij liep in de troostfinale tegen Yeldos Smetov uit Kazachstan in de golden score tegen een waza-ari aan.

Smetov had geen geweldige aanloop naar het duel om de derde plaats. Niet alleen verloor de 28-jarige Kazach pakweg drie kwartier daarvoor zijn halve finale tegen de Japanner Naohisa Takato, het was ook nog eens een partij die pas in de golden score beslist werd en beide judoka's maar liefst elf afmattende minuten bezighield.

De 24-jarige Tsjakadoea had zich juist na een snelle zege mogen melden voor de strijd om het brons. De geboren Leeuwarder met Georgische ouders rekende in de herkansingen af met de Oekraïner Artjom Lesjoek, die binnen een minuut op z'n rug lag.

Video-arbiter

Tsjakadoea judode tegen Smetov een prima wedstrijd en leek in het voordeel te komen toen zijn opponent, de wereldkampioen van 2015 en winnaar van olympisch brons in 2016, twee strafjes op zijn conto kreeg.

Tornike Tsjakadoea probeert een schouderworp tegen Yeldos Smetov AFP

Smetov, de nummer vijf van de wereld, kon zich een derde straf niet permitteren en werd prompt wat actiever. In de extra tijd duwde hij Tsjakadoea omver, waarna de video-arbiter oordeelde dat dat met een juiste techniek gebeurde.

"In de golden score wilde ik een worp inzetten", keek de teleurgestelde Tsjakadoea terug op het beslissende moment. "En toen werd ik overgenomen. Dat is heel dom. Nou ja, heel dom... Dat is judo. Ik had er hier meer uit kunnen halen en dat is natuurlijk altijd zonde. Maar ik judode goed vandaag en daar moet ik blij om zijn."

Tsjakadoea was in de herkansing tegen Lesjoek, die op de wereldranglijst lager staat (13 om 25) maar vorig jaar op de EK nog als winnaar van de mat was gekomen, in de beginfase met de schrik vrijgekomen. De Oekraïner zette een actie in die de enige Nederlandse troef op de eerste olympische judodag bijna fataal werd. Hij wist echter net op tijd naar zijn buik te draaien.

Stunt tegen favoriet

Tsjakadoea had in de eerste ronde nog golden score nodig gehad tegen Amartoevsjin Dasjdavaa, waarna hij voor een grote verrassing zorgde door de als eerste geplaatste Robert Msjvidobadze te verslaan.

Tsjakadoea scoorde tegen de Rus al vroeg met een waza-ari en wist zijn opponent in het restant afdoende van zich af te houden. Al had hij bij het klinken van de gong wel twee straffen achter zijn naam staan.

Aansluitend blokkeerde Yang Yung Wei hem de weg naar de halve finales. De Taiwanees nam Tsjakadoea met zijn benen in een houdgreep, waar de Nederlander niet meer uitkwam. Yang scoorde daarmee ippon, waarmee de partij beslist was.

Yang stoomde knap door tot in de finale. Daarin boog hij voor de Japanner Takato, die aan de Spelen van 2016 brons had overgehouden. De Taiwanees kreeg in de extra tijd zijn derde strafje en dus was het ippon.

STER reclame