NOS Sport

Niemand wint van de tijd, ook Henk Grol niet: 'Tijd voor een nieuw leven'

Einde loopbaan judoka Grol: 'Niemand wint van de tijd, ook Henk Grol niet'

Henk Grol wilde op de Olympische Spelen zijn carière dolgraag afsluiten met een medaille, maar hij bleef met lege handen staan. In het individuele toernooi lag hij er al binnen een halve minuut uit. In de landenwedstrijd ging de strijd om het brons verloren. "Wat een roteinde.."

Het is een teleurstellend slot van een lange loopbaan. "Ik kijk uit naar een nieuw leven zonder judo." Het lichaam van de 36-jarige Grol wil niet meer. "Ik heb veel fysieke klachten. Op meerdere plekken en dat gaat ook niet meer over. Niemand wint van de tijd, ik ook niet."

"Ik vond het fantastische mooie sport. Ik heb gewonnen, ik heb verloren. Ik ben door het putje gegaan en ben weer opgestaan", zei Grol na afloop over zijn loopbaan. "Ik had graag een ander einde gehad, maar ook dat is topsport."

Hij sloot zijn allerlaatste gevecht af met ippon, maar dat maakte de frustratie over de nederlaag tegen de Duitsers niet minder. "Als Nederland hebben we gewoon een rottoernooi gehad. Derde worden was een mooie bekroning geweest voor heel veel goede judoka's. Dat had ik heel graag gewild."

2008: Henk Grol met zijn olympische medaille

Grol won op de Spelen van 2008 en 2012 de bronzen plak. Na de snelle uitschakeling op de Spelen van 2016 in Rio maakte hij bekend niet door te gaan tot Tokio, maar kwam daar op terug. Hij wilde toch nog een keer gaan voor olympisch goud.

Het liep anders. Al na 25 seconden gooide de Oezbeek Bekmoerod Oltibojev hem op zijn rug en lag hij uit het toernooi. In de landenwedstrijd kwam hij de Oezbeek weer tegen. Weer ging het mis. Nu duurde partij zelfs zes seconden korter. "Ik was met mijn hoofd gewoon nog niet hier. Ik heb gisteren een behoorlijke klap gehad en die nog niet helemaal verwerkt."

Alsof de duvel ermee speelde volgde er een beslissingswedstrijd waarin de loting bepaalde dat Grol opnieuw tegenover de Oezbeek kwam te staan. Ditmaal won Grol, zijn opponent kreeg drie straffen. "Gelukkig kreeg ik een herkansing en heb ik het afgemaakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl