NOS Sport

Pijnlijke nederlaag voor Grol: olympische droom na 25 seconden voorbij

Henk Grol is op een pijnlijke manier uitgeschakeld in de klasse boven 100 kilogram. Na een bye in de eerste ronde lag de 36-jarige judoka in de tweede ronde al na 25 seconden op zijn rug tegen Bekmoerod Oltibojev.

De Olympische Spelen in Tokio moesten de kroon op zijn werk worden, maar het eindigde in een enorme deceptie voor Grol. Oltibojev uit Oezbekistan, die nog nooit een groot toernooi won, smeet Grol met een Seoi-nage (schouderworp) razendsnel hard op zijn rug.

"Ik was best wel gespannen vanochtend", zei Grol na de partij. "Ik stap de verkeerde kant op. Afgestraft. Klaar. Dat is het verhaal. Ik ben gewoon een stomme lul."

Grol pakte op de Spelen van 2008 en 2012 de bronzen plak. Op de Spelen van 2016 in Rio werd hij vroegtijdig uitgeschakeld, waarna hij bekendmaakte dat hij niet meer door zou gaan tot de Spelen van Tokio. Op dat besluit kwam hij terug.

'Dit is het dan'

Grol reageerde op karakteristieke wijze en was zichtbaar teleurgesteld in zichzelf na de razendsnelle uitschakeling in Tokio.

"Ik ben natuurlijk superteleurgesteld. Ik heb heel veel moeite gedaan om hier te komen. Mijn lichaam is fysiek gewoon op. Ik heb alles bij elkaar geraapt om nu nog een keer alles eruit te halen. Dat is gewoon klote dat ik niet kan laten zien dat ik meer in me heb. Dit is het dan. Dit is het einde."

De Nederlandse judoka probeerde niet te dramatisch te doen over zijn laatste individuele wedstrijd van zijn loopbaan. "Ik wil liever onder een steen gaan zitten nu, maar ik wil er geen jankverhaal van maken. Ik heb gewoon verloren."

Gemengde landenwedstrijd

Voor Grol is zijn loopbaan nog niet helemaal ten einde. Hij komt morgen nog in actie bij de gemengde landenwedstrijd, een nieuw onderdeel op deze Spelen.

Grol: "Voor mij is dat geen troostprijs. Ik had hier op het podium willen staan. Dat was voor mij een waardig afscheid geweest van mijn carrière. Dat is niet gelukt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl