Tong Ying-kit AFP

De eerste persoon die in Hongkong is aangeklaagd voor het schenden van de omstreden veiligheidswet, moet negen jaar de gevangenis in. Tong Ying-kit heeft zich volgens de rechtbank schuldig gemaakt aan terroristische activiteiten en het "aanzetten tot afscheiding" van China. Hij had levenslang kunnen krijgen.

De 24-jarige Tong Ying-kit werd vorig jaar opgepakt nadat hij met zijn motor was ingereden op een groep politieagenten. Daarbij droeg hij een spandoek met de leus 'Bevrijd Hongkong, revolutie van onze tijd'. Volgens de rechter was dat een terroristische daad.

Omstanders filmden de actie van Tong Ying-kit in juni vorig jaar:

Deze actie kost activist Hongkong negen jaar cel

Vorig jaar werd de veiligheidswet in Hongkong ingevoerd, ondanks hevig verzet van inwoners. Ook internationaal was er veel kritiek. De wet verbiedt het streven naar afscheiding, buitenlandse inmenging en staatsondermijnende activiteiten.

Maar volgens tegenstanders is de wet alleen ingevoerd om critici de mond te snoeren en de roep om democratie te stoppen.

Nog tientallen activisten gevangen

China krijgt steeds meer grip op de autonome regio Hongkong, een voormalige Britse kolonie. Een paar maanden geleden nog werd een wet ingevoerd die het kiessysteem in Hongkong hervormt. Die wet leidt ertoe dat de oppositie monddood wordt gemaakt.

In gevangenissen in Hongkong zitten nog tientallen andere activisten vast. Zij wachten nog op een uitspraak.

STER reclame