Vaker dan haar soms lief was, sleutelde Ranomi Kromowidjojo dit jaar aan haar techniek. De twaalf maanden uitstel van de Olympische Spelen van Tokio werd door de drievoudig olympisch kampioene gebruikt om eindelijk met alle geduld te werken aan de slaglengte, het minst sterke punt van de zwemster die bekend staat om haar sublieme starts en keerpunten.

Trainer Marcel Wouda keek toe en zag, in de aanloop naar Tokio 2020, dat het goed was. In iets minder dan een half jaar tijd was Kromowidjojo's slaglengte van 1,80 naar 1,94 meter gegaan. De 30-jarige zwemster is bovendien typisch zo'n atlete die de bijzondere gave heeft de hoogspanning waaronder in de slagschaduw van de vijf olympische ringen wordt gezwommen te omarmen, zo wist de oefenmeester.

Eigen wetten

Vol vertrouwen vingen trainer en zwemster medio juli de reis naar Japan aan. Op de eerste dag waarop 'Kromo' individueel in actie kwam, bleek evenwel dat de Olympische Spelen eigen wetten kennen. In de series van de 100 meter vrije slag, het koninginnennummer van de zwemsport, gooide de kampioene van Londen 2012 haar reputatie te grabbel.

In een race die veel te wensen over liet - ze viel de laatste vijftien meter vrijwel stil - tikte de Nederlandse aan in een beschamende 53,71, goed voor een gedeeld zestiende plaats. In de wetenschap dat een 52'er nodig is voor een podiumplaats, telde ze haar knopen. Nog voordat een 'swim-off' met de Française Marie Wattel moest bepalen wie naar de halve eindstrijd mocht, trok Kromowidjojo zich schielijk terug.

In het hoofd

"Typisch een geval van gebrek aan topvorm", oordeelde haar oud-trainer Jacco Verhaeren tegenover de NOS. "Dat ze niet tegen Wattel zwemt, verbaast me niet. Het is verloren energie in de wetenschap dat ze toch niet kan meedoen om de prijzen. Ze doet er verstandiger aan zich te richten op de 50 vrij."

"Het laat onverlet dat ik me grote zorgen maak, al is ze daar zelf gelukkig niet het type naar. Toch gaat dit in het hoofd zitten. Zowel bij haar als bij de tegenstanders tegen wie ze straks zwemt."

Jacco Verhaeren, hier in dienst van de Australische zwembond AFP

Op basis van de splittijden die Kromowidjojo in het openingsweekeinde op de 4 x 100 vrij op de klokken zette, kan de uitschakeling voor de zwemster onmogelijk als donderslag bij heldere hemel zijn gekomen. In de series klokte ze, met vliegende start, 52,50 waar slotzwemster Femke Heemskerk 51,90 liet noteren. In de eindstrijd kon ze zelfs aan die tijd niet tippen. Haar 52,87 was er mede debet aan dat het Nederlandse kwartet als vierde eindigde.

Stagnatie

Haar ontwikkeling op de 100 vrij stagneert bovendien al negen jaar. Het persoonlijk record van Kromowidjojo dateert van 13 april 2012 en staat op 52,75, gezwommen tijdens de Swim Cup van Eindhoven. Op de wereldranglijst aller tijden nam ze daarmee, voor aanvang van de Olympische Spelen, de 74e plaats in. Bij de honderd beste races die ooit op de twee banen vrije slag zijn gezwommen, komt slechts tweemaal haar naam voor.

Het was de tweede maal op rij dat de Groningse in olympisch water tegen zichzelf streed en kopje onder ging. Vijf jaar geleden, in Rio de Janeiro, was ze te gevoelig gebleken voor de giftige sfeer in de begeleidingsstaf. De cocktail van haat en nijd verlamde de sfeergevoelige titelverdedigster dusdanig dat ze in de finale als vijfde aantikte. Sinds dat echec won ze op de langebaan geen enkele 100 meter meer op een groot internationaal titeltoernooi.

Ranomi Kromowidjojo ANP

In en rond het bad klinken steeds vaker geluiden dat de 30-jarige Kromowidjojo, die als estafettezwemster internationaal debuteerde op de EK van 2006 in Boedapest, er op basis van haar uitmuntende 'skills' verstandig aan doet zich toe te leggen op de 50 meter vrij. In de rangschikking aller tijden neemt ze op dat nummer met een tijd van 23,85 de dertiende positie in.

Pure sprinter

Op die ene baan crawl werd de zwemkoningin eerder dit jaar, tijdens de Europese titelstrijd in Boedapest, nog gekroond tot kampioene. Ze bevestigde in Hongarije bovendien haar reputatie als pure sprinter door ook het goud te pakken op de niet-olympische 50 meter vlinderslag.

Geluiden uit diezelfde wandelgangen dat ze er verstandiger aan doet de 100 vrij definitief uit haar repertoire te schrappen, weersprak ze in de catacomben van het Tokyo Aquatic Centre. De vorm op de dubbele sprint is gewoon even zoek. En met haar gezondheid is niets aan de hand, zo verzekerde ze.

Plussen en minnen

Het niet deelnemen aan de 'swim-off' was volgens haar een kwestie van plussen en minnen, van voors en tegens tegen elkaar wegstrepen. "Ik ben niet ziek. Dit is een stukje kansberekening. Als atleet denk je: ik moet iedere kans die ik krijg pakken. Als 'Kromo' zeg ik: ik ga voor de 50 vrij. Ik sta volledig achter deze keuze."

"Ik kies op gevoel, met mijn hart en verstand", verduidelijkte ze. "Mijn niveau is niet goed genoeg voor de 100 vrij. Ik ga nu lekker uitgerust de 50 vrij in. Dat is het nummer waarvoor ben ik naar Japan gekomen."

STER reclame