Ranomi Kromomidjo heeft zich afgemeld voor een swim-off voor een plaats in de halve finales op de olympische 100 meter vrije slag. De olympisch kampioene van 2012 zette in de series een tijd neer van 53,71 seconden. Daarmee deelde ze zestiende plaats met de Franse zwemster Marie Wattel en was een swim-off noodzakelijk. Daar maakt de Nederlandse geen gebruik van.

Femke Heemskerk had geen enkele moeite om een plaats in de halve finales veilig te stellen. Heemskerk finishte in haar serie als derde in 53,10 seconden. Dat was de negende tijd van het deelnemersveld.

50 vrij

Kromowidjojo richt zich nu helemaal op de 50 meter vrije slag, de afstand waarop ze zich kansrijk acht voor een medaille. "Ik moet waarschijnlijk in de 52 seconden zwemmen om de finale te halen, maar mijn niveau op de 100 meter is nu echter niet goed genoeg. Bij een swim-off moet je een keuze maken. Als atleet denk je: pakken die kans. Als topsporter en als 'Kromo' denk ik: kies voor één gevecht. Ik ga helemaal voor de 50 meter vrije slag", legde Kromowidjojo na haar race uit waarom ze geen gebruik maakte van de extra race op de 100 vrij.

"Ik kies op gevoel, met mijn hart, maar ook met mijn verstand. Het is een stukje kansberekening. Ik ben niet ziek, ik ben gezond en sta achter mijn keuze. Ik begin lekker uitgerust aan de 50 vrij. Voor die afstand ben ik gekomen." De series van de 50 meter vrij zijn vrijdag.

Arjan Knipping redde het niet in de series van de 200 meter wisselslag. Hij vertrok wel met een Nederlands record uit het zwembad. Knipping dook voor het eerst onder de grens van 2 minuten: 1.59,44. Zijn oude record dateerde van twee jaar geleden: 2.00,12. Knippings record was goed voor de dertigste plaats. De snelste zestien zwemmers plaatsten zich voor de halve finales.

STER reclame