NOS Nieuws

VS bezorgd over toenemend Talibangeweld Afghanistan: 'Slecht teken voor toekomst van land'

Gewelddadigheden door strijders van de Taliban in Afghanistan brengen het vredesproces in gevaar, heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken gezegd bij zijn bezoek aan India. Hij noemde onderhandelingen de enige mogelijkheid om de Afghaanse regering en de strijdgroep bij elkaar te brengen.

Tegenover journalisten ging Blinken in op het toenemende geweld in Afghanistan. "Het is een slecht teken voor de toekomst van het land", zei de Amerikaanse bewindsman. "Alle betrokkenen moeten het proces van vrede heel serieus nemen."

Weinig resultaat vredesbesprekingen

Sinds september zijn er vredesbesprekingen tussen de Afghaanse regering en de Taliban. Ook de afgelopen weken waren er ontmoetingen in de Qatarese hoofdstad Doha, maar dat heeft nog niet veel opgeleverd.

De Taliban vallen de laatste maanden steeds meer burgerdoelen in Afghanistan aan. In twee maanden tijd zijn er bijna 2400 doden en gewonden gevallen, het hoogste aantal in zo'n periode in ruim tien jaar tijd.

Steeds meer mensen willen Afghanistan ontvluchten, dat zorgt voor lange rijen bij het aanvragen van een paspoort:

Afghanen vragen massaal paspoort aan om land te ontvluchten

Het toenemende geweld hangt samen met de terugtrekking van internationale troepen uit het land. Ongeveer 95 procent van de buitenlandse militairen heeft Afghanistan inmiddels verlaten. De Taliban kunnen daardoor verder oprukken en veroveren steeds meer gebied. Het Afghaanse leger slaagt er niet in de opmars te stuiten.

Vooral op het platteland worden burgers aangevallen, maar er komen ook steeds meer berichten uit steden over moordpartijen. Vooral meisjes zijn slachtoffer van het geweld.

VS uitte eerder twijfel

De Verenigde Naties houden er rekening mee dat het dodental de komende tijd nog flink oploopt.

Minister Blinken heeft vaker uitgehaald naar de Taliban. Zo zei hij vorige maand nog dat hij betwijfelt of de Taliban wel echt vrede in Afghanistan willen. Hij erkende dat het geweld in het land toeneemt nu de internationale troepen vertrekken.

De Amerikaanse president Biden zei eerder dat de terugtrekking van de buitenlandse troepen te verdedigen is en dat Afghanistan nu op eigen benen moet staan.

Eerder bezochten cameravrouw Jordan Bryon en journaliste Charlie Faulkner Raouf Aliyar in Mazar-i-Sharif, waar hij samen met andere burgers vecht tegen de Taliban:

Deze Afghaanse burgers vechten tegen de Taliban

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl