AFP
NOS Nieuws

Afghaanse regering en Taliban praten in Qatar weer over vrede

De Afghaanse regering en leiders van de Taliban zijn in Doha weer verder gegaan met vredesbesprekingen. In een luxe hotel in de hoofdstad van Qatar kwamen gisteren al hoge Afghaanse functionarissen aan, onder wie de leider van de regeringsdelegatie, Abdullah Abdullah.

De afgelopen maanden zijn de twee partijen vaker bij elkaar gekomen, maar de gesprekken hadden tot nu toe weinig resultaat. Ook nu lijkt het er niet op dat er snel afspraken kunnen worden gemaakt.

Strijd opgelaaid

De troepen van de NAVO en de Verenigde Staten, die de afgelopen 20 jaar in het land waren, zijn inmiddels bijna allemaal vertrokken. Sinds hun vertrek werd aangekondigd is de strijd weer opgelaaid.

Naast het Afghaanse leger hebben ook milities die in het verleden vaak door de VS werden gesteund, de wapens tegen de Taliban weer opgepakt.

Politieke oplossing

Volgens het Duitse persbureau DPA hebben de Taliban inmiddels meer dan de helft van de Afghaanse districten in handen. De leider van de Taliban, Haibatullah Akhundzada, zegt dat zijn beweging klaar is voor een dialoog en dat hij een "sterke voorkeur" heeft voor een politieke oplossing.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl