De Nederlandse hockeysters hebben ook hun derde groepswedstrijd op de Olympische Spelen met ruime cijfers winnend afgesloten. Tegen Zuid-Afrika werd het 5-0 voor de ploeg van bondscoach Alyson Annan.

Dankzij de zege is Nederland verzekerd van een plek bij de eerste vier in groep A en daarmee ook een plek in de kwartfinales.

Hoewel Oranje weinig te duchten had van de tegenstander, kwam het maar moeizaam tot scoren. Uiteindelijk was het in de zestiende minuut raak toen Lidewij Welten drie verdedigsters bezighield en Frederique Matla in staat stelde de 1-0 te maken.

Oranje bleef verreweg de bovenliggende partij, maar wist dat in de eerste helft verder niet in doelpunten uit te drukken.

Goals vallen alsnog

Na de pauze werd het snel 2-0 voor Nederland. Vijf eerdere strafcorners leverden voor rust niks op, maar de eerste in het derde kwart was wel raak. Matla pushte de bal binnen. Een slecht gestopte strafcorner, de elfde voor Nederland inmiddels, leverde via via de 3-0 op. Marloes Keetels kon simpel binnentikken.

Oranje bleef hard werken en uiteindelijk kwam er alsnog een score op het bord waarmee de krachtsverhoudingen op het veld beter werd weergegeven. Felice Albers tekende na een fraaie actie van Maria Verschoor voor de 4-0 en even later zag diezelfde Verschoor een harde bal van Matla via haar stick in het doel verdwijnen voor de 5-0.

Drie keer winst

De zege op Zuid-Afrika is de derde van de Oranjevrouwen op het olympische hockeytoernooi. Eerder werd al ruim gewonnen van India (5-1) en Ierland (4-0). De eerstvolgende tegenstanders van Nederland zijn Groot-Brittannië en Duitsland. De tegenstander in de kwartfinales is nog niet bekend.

STER reclame